Lukijalta: Konsulttityön ylimitoitus paljastaa osaamattomuuden Lahdessa

Juhani Melanen

Lahden kaupungin arviointikertomus on jo useana vuonna kiinnittänyt huomiota Lahden turhiin konsulttipalveluiden tarpeisiin. Uskomattomalta tuntuu, että Lahti on viitannut kintaalla oman tarkastuslautakuntansa ohjeille. Kuka on ohjeistanut Lahden virkamiehet toimimaan hyvän hallintotavan vastaisesti?

”Asiantuntija- ja konsulttipalveluja kilpailutettaessa ei ole huomioitu tilintarkastuksen riippumattomuusnäkökulmaa. Tämä olisi ollut niin työn tilaajan kuin kaupunkikonsernin tilintarkastusyhteisön velvollisuus.” Miksi Lahti rikkoo omia ohjeitaan? Lahden tilintarkastusyhtiö KPMG:ltä on tilattu asiantuntija- ja konsulttiselvityksiä 0,2 miljoonalla eurolla.

Erikoista asiassa on kuitenkin se, että osa näistä selvityksistä oli jo teetetty ja maksettu ennen asiantuntija- ja konsulttipalveluja koskevan sopimuksen tekemistä. Virkamiehet siis viis veisaavat ohjeista ja vaarantavat tilattujen asiantuntijapalveluiden riippumattomuuden.

Tarkastuslautakunta on ansiokkaasti selvittänyt myös Lahden koululaitoksen kiemuroita ja ihmetellyt saman KPMG-tilintarkastusyhtiön selvityksiä Ahtialan kouluun ja Tiirismaan lukion rehtoriin liittyvissä konsulttitoimeksiannoissa.

Tarkastuslautakunta toteaa yksiselitteisesti vuoden 2019 kertomuksessaan seuraavaa: ”Ahtialan koulun epäselvyyksiä on selvitetty vuosina 2018 ja 2019. Erikoisinta asiassa on se, että asian selvittämiseen on osallistunut perusopetuksen aluepäällikkö, joka oli virkavapaalla Ahtialan koulun apulaisrehtorin tehtävästä. Selvitettävinä olleista väärinkäytöksistä osa ajoittuu aikaan, jolloin aluepäällikkö on itse toiminut apulaisrehtorina. Tämä vaarantaa asian selvittämisen objektiivisuutta ja uskottavuutta”.

Tarkastuslautakunta kysyykin raportissaan aiheellisesti. ”Miksi kalliita konsulttipalveluita tehdään, jos niiden tiedot jäävät pienen piirin käyttöön.” Lahtelaisilta opettajilta jäi nyt vastoin asiakirjojen julkisuusperiaatetta tietämättä, mitä Ahtialan koulun henkilökunta sanoi asiasta. Tämä on salailua, mitä opetusvirasto on harjoittanut jo kolme vuotta.

Miksi Lahti rikkoo omia ohjeitaan?

Tarkastuskertomus kysyy raportissaan asiallisesti, miksi Lahti käyttää Konsulttipaja-nimistä yhtiötä koko ajan? Paja elää käytännössä pelkästään Lahden tilauksilla. Vuosina 2012–2019 kaupunki on maksanut yhtiölle yli 300 000 euroa palkkioita kilpailuttamatta tai tekemättä edes puitesopimusta?

Lahden tarkastuslautakunnan oivallisesta raportista selviää lisää näitä käsittämättömiä konsulttitoimeksiantoja. Törkeimpään sananvapauden riistämiseen Lahden opetusvirasto syyllistyi Tiirismaan lukion rehtorin tapauksessa. Kaupunginhallitus teki itsestään naurettavan tilatessaan oikeusapua Pertti Eilavaaralta 9 000 euron edestä. Satasivuinen asiakirja oli epäselvä eikä vastannut millään tavalla kysymykseen rehtorin sananvapaudesta.

Miksi kaupunginlakimies on tilannut raportin ilman kilpailutusta ja viranhaltijapäätöstä, vaikka täysin yksiselitteinen hankintaohje vaatii kilpailuttamaan kaikki yli 5 000 euron hankinnat?

"Tarkastuslautakunnalle on jäänyt epäselväksi, mikä intressi kaupungilla on ryhtyä näin massiivisiin toimenpiteisiin asiassa." Ja lopuksi suoraan: ”Kaupunginhallitus on kyseenalaistanut oikeusasiamiehen toimiston asiantuntemuksen, mihin kaupunginhallituksella tai kaupungin lakipalvelu- yksiköllä tuskin on erityistä kompetenssia.”

Lahtelaiset veronmaksajat odottavat vastauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 2. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 3. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 6. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 7. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 8. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 9. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 11. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 12. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 13. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 14. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 15. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.