Milla Bruneau: Lahti vetovoimaiseksi, ankeuttajat älkööt vaivautuko

Lahdelle rakennetaan parasta aikaa uutta strategiaa - niin kuin asiaan kuuluukin. Strategiatyö käynnistettiin viime syksynä viranhaltijoiden ja valtuuston pohtiessa asiantuntijoiden johdolla erilaisia tulevaisuuden skenaarioita.

Talven aikana strategiatyötä on jalkautettu kaupunkilaisten ja erilaisten yhteisöjen pohdittavaksi yhdessä poliitikoista koostetun erillisen strategiaryhmän kanssa.

Kaupunginhallitus käynnisti strategiapohdinnan helmikuun ensimmäisessä kokouksessaan eilen. Kaupunginvaltuusto työstää strategiaa maaliin tulevien kuukausien aikana tehden lopullisen päätöksensä siitä huhtikuun puolivälissä.

Strategiatyössä on mielestäni uskallettava visioida tulevaisuuden Lahtea siten, että kaikki on mahdollista.

Alkuun on uskallettava sanoa ääneen kaikki villeimmätkin ajatukset ilman erilaisia rajoittavia tekijöitä, joita esimerkiksi vallitseva asenneympäristö ja yleiset mielipiteet meille asettavat. Puhumattakaan rajoitteista, joita me itse itsellemme ja ajattelullemme asetamme.

Strategiatyön onnistumiseksi on myös tärkeää tiedostaa, että sitä on syytä tehdä sellaisten ihmisten ja tahojen kanssa, jotka ylipäätään uskovat tähän kaupunkiin. Sellaisten kaupunkilaisten, yritysten, yhteisöjen, viranhaltijoiden ja päättäjien kanssa, jotka uskovat Lahden ja lahtelaisten menestymiseen ja hyvinvointiin.

Erityisesti päättäjien on tiedostettava oma roolinsa strategian ja sen myötä kaupunki-imagomme rakentamisessa kaikessa viestinnässään; niin kaupunkilaisia ja sidosryhmiä kohdatessaan, some-viestinnässään kuin valtuuston kokouksissakin.

Ankeuttajat ja neliraajajarruttajat älkööt siis vaivautuko.

Lahdella on nyt kaikki mahdollisuudet joko onnistua tai töpeksiä tulevaisuutta rakentaessaan.

Isojen keskuskaupunkien rooli tulee maakuntauudistuksen myötä vain vahvistumaan. Samaan aikaan kaupungeissa käydään tiukkaa kilpailua siitä, ketkä onnistuvat kasvamaan ja kukoistamaan ja keiden kohtaloksi jää näivettyminen.

Tässä pelissä meillä ei ole varaa hukata sekuntiakaan. Kysymys kuuluukin, kuka meistä on rehellisesti valmis tekemään kaikkensa sen eteen, ettemme tipu kaupunkien vilttiketjuun?

Strategiatyössä on myös syytä muistaa, että sallitun ja toivotunkin unelmoinnin lisäksi on ymmärrettävä ikävämpiäkin asioita, kuten taloudellisia realiteetteja. Kun yhtäällä unelmoidaan polkupyörien täyttämästä keskustasta ja kaupunkilaisten olohuoneista viheralueineen sekä upeista palvelumuotoiluratkaisuista, on toisaalla pidettävä huolta siitä, että tähän kaikkeen löytyy riittävät resurssit. Unohtamatta myöskään riittävän laadukkaiden peruspalveluiden turvaamista lahtelaisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Järkevillä, ideologioista vapailla linjauksilla ja päätöksillä edistämme mm. paikallisten yritysten ja yhteisöjen menestymistä. Yritysten menestyminen on kiistatta kaikkien lahtelaisten etu, koska sen myötä kaupunkiin syntyy lisää työpaikkoja. Vain työpaikkoja synnyttämällä kerrytämme tärkeitä verotuloja ja säästämme liian korkeiksi nousseissa työttömyyden hoitamisen kustannuksissa. ”Työpaikat edellä” - periaatteella varmistamme sen, että meillä on ylipäätään kasvava kaupunki, jota rakentaa.

Samaan aikaan, kun turvaamme riittävät tulot ja väsymättä suitsimme menojamme, meidän on välttämättä satsattava sellaisiin kaupungin vetovoimaa edistäviin hankkeisiin, joiden avulla nykyiset lahtelaiset viihtyvät ja voivat hyvin. Siten myös varmistamme tulevaisuuden muuttovoiton.

Tässä työssä jokainen Lahteen tuleva investointimiljoona on otettava avosylin sekä luottavaisin ja avoimin mielin vastaan. Aina kun meille ehdotetaan uusia yhteistyömahdollisuuksia, bisnesmalleja tai toimintakulttuuria vanhojen toimintamallien sijaan, sanotaan ensin ”kyllä” ja ”tervetuloa”.

Jos selvitysten, tutkimusten tai jatkoneuvottelujen jälkeen joudummekin perääntymään jostain hankkeesta, niin mitä sitten?

Onnistumiseksi vaaditaan selkeää näkemystä ja vahvaa johtamista. Sitä me kaikki lahtelaiset yhdessä tarvitsemme myös nyt, kun teemme Lahden tulevaisuuteen vaikuttavia linjauksia ja päätöksiä.

Vanhoihin malleihin takertumisen sekä pelkäämisen sijaan enemmän uskoa, rohkeutta ja lupaa innostua. Olen useaan otteeseen itse asioista innostuessani sanonut, että ”mouhuaminen kannattaa aina”.

Positiivinen mouhuaminen värittäköön kaikkea, mitä ikinä teemmekin - kukin omassa roolissamme - Lahden ja lahtelaisten menestymisen ja hyvinvoinnin eteen.

Milla Bruneau

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.