Kristiina Joensuu: Lahden päätöksentekoon mouhuamisen sijaan realismia

Valtuuston 14.2. kokoontuvassa strategiaseminaarissa etsitään vastauksia kysymykseen: miten kaupunki luo uutta vetovoimaa? Pienryhmätyöskentelyssä lienee kyse aivoriihestä, jota on käytetty 1980-luvulta alkaen. Aivoriihityöskentelyssä toisinajattelijoiden tyrmääminen on kiellettyä.

Strategia tarkoittaa sodanjohtotaitoa. Strategioita sovelletaan liiketoiminnan johtamisessa. Strategioiden käyttöä ei voi suoraan soveltaa demokratiaan. Sodankäynti tai liikkeenjohto ei toimi demokratian menetelmin. Demokratiassa pitää ottaa huomioon erilaisten ideologisten yhteisöjen tahto.

Kaupungin strategiassa täytyy puntaroida realistisesti nykytilannetta ja tulevaisuuden uhkia. Jos ei oteta huomioon talouden realiteetteja, ei ole mahdollista suunnitella toimivaa strategiaa. Voidaan visioida, haaveilla ja uskoa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau6.2.: sallitun ja toivotunkin unelmoinnin lisäksi on ymmärrettävä ikävämpiäkin asioita, kuten taloudellisia realiteetteja.

Nykytilanteen ongelmat ja uhat ovat tiedossa. On vaarana, että ruvetaan oikein uskomaan johonkin hankkeeseen. Silloin usko sumentaa järjen käytön ja unohdetaan realististen uhkien olemassaolo. Velan otto ja verojen korotus on vaivatonta.

Ihmiset, jotka olivat aikuisia 1990-luvun alussa, muistavat valtavan katastrofin, joka johtui uskon varassa tehdyistä suunnitelmista. Säästöpankkiryhmän alasajo maksoi veronmaksajille yli viisi miljardia. Yltiöpäiset pankkiirit jatkoivat voimakasta luoton antoa, vaikka Suomen Pankki, paha ankeuttaja, kehotti jarruttamaan.

1990-luvun lama varoittaa päättäjiä kuntatasolla lähtemästä hankkeisiin ilman jarruja, soitellen sotahan, vaarantamaan kaupungin talouden tasapainottamista. Aikaisempien investointipäätösten perusteella ei ole helppo luottaa Lahden kaupungin nykyisten johtavien päättäjien tai viranhaltijoihin arvostelukykyyn tehdä järkeviä taloudellisia sitoumuksia.

Jarruttajat eivät ole ankeuttajia, vaan yrittävät turvata kaupunkilaisten elintasoa. Realismi ja pessimismi eivät ole sama asia.

Lahdessa vetovoima on kaavoituspäätöksillä viety keskustasta ympäröiviin marketteihin. Keskustaa näivettävä vaikutus on peruuttamaton. On varottava, ettei tehdä uusia kaavoitusvirheitä, kun hingutaan yritystoimintaa Lahteen. Silloin vetovoimasta voi tulla työntövoima.

kaupunginvaltuutettu (kok.)

keskustan kivijalkayrittäjä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 2. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 3. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Vastakohta ei ole väärässä, vaan erilainen
 4. Pääkirjoitus: Korona varjostaa Vanhasen budjettiesitystä
 5. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 6. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 7. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 10. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 11. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 12. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 13. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 14. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 15. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.