Kristiina Joensuu: Lahden päätöksentekoon mouhuamisen sijaan realismia

Valtuuston 14.2. kokoontuvassa strategiaseminaarissa etsitään vastauksia kysymykseen: miten kaupunki luo uutta vetovoimaa? Pienryhmätyöskentelyssä lienee kyse aivoriihestä, jota on käytetty 1980-luvulta alkaen. Aivoriihityöskentelyssä toisinajattelijoiden tyrmääminen on kiellettyä.

Strategia tarkoittaa sodanjohtotaitoa. Strategioita sovelletaan liiketoiminnan johtamisessa. Strategioiden käyttöä ei voi suoraan soveltaa demokratiaan. Sodankäynti tai liikkeenjohto ei toimi demokratian menetelmin. Demokratiassa pitää ottaa huomioon erilaisten ideologisten yhteisöjen tahto.

Kaupungin strategiassa täytyy puntaroida realistisesti nykytilannetta ja tulevaisuuden uhkia. Jos ei oteta huomioon talouden realiteetteja, ei ole mahdollista suunnitella toimivaa strategiaa. Voidaan visioida, haaveilla ja uskoa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau6.2.: sallitun ja toivotunkin unelmoinnin lisäksi on ymmärrettävä ikävämpiäkin asioita, kuten taloudellisia realiteetteja.

Nykytilanteen ongelmat ja uhat ovat tiedossa. On vaarana, että ruvetaan oikein uskomaan johonkin hankkeeseen. Silloin usko sumentaa järjen käytön ja unohdetaan realististen uhkien olemassaolo. Velan otto ja verojen korotus on vaivatonta.

Ihmiset, jotka olivat aikuisia 1990-luvun alussa, muistavat valtavan katastrofin, joka johtui uskon varassa tehdyistä suunnitelmista. Säästöpankkiryhmän alasajo maksoi veronmaksajille yli viisi miljardia. Yltiöpäiset pankkiirit jatkoivat voimakasta luoton antoa, vaikka Suomen Pankki, paha ankeuttaja, kehotti jarruttamaan.

1990-luvun lama varoittaa päättäjiä kuntatasolla lähtemästä hankkeisiin ilman jarruja, soitellen sotahan, vaarantamaan kaupungin talouden tasapainottamista. Aikaisempien investointipäätösten perusteella ei ole helppo luottaa Lahden kaupungin nykyisten johtavien päättäjien tai viranhaltijoihin arvostelukykyyn tehdä järkeviä taloudellisia sitoumuksia.

Jarruttajat eivät ole ankeuttajia, vaan yrittävät turvata kaupunkilaisten elintasoa. Realismi ja pessimismi eivät ole sama asia.

Lahdessa vetovoima on kaavoituspäätöksillä viety keskustasta ympäröiviin marketteihin. Keskustaa näivettävä vaikutus on peruuttamaton. On varottava, ettei tehdä uusia kaavoitusvirheitä, kun hingutaan yritystoimintaa Lahteen. Silloin vetovoimasta voi tulla työntövoima.

kaupunginvaltuutettu (kok.)

keskustan kivijalkayrittäjä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Suora lähetys: Lahden Reipas jahtaa voittoa Kultsu FC:stä - ottelu käynnissä, seuraa tästä
 3. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 4. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 5. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 6. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 7. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 8. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 9. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti
 10. Lahti Ringeten tähtipelaaja Niina Piiroinen vaihtaa seuraa – siirtyy pelaamaan legendojen rinnalle
 11. Lukijalta: Vääksyssä toimittiin kuin ostettaisiin auto huoltoineen ilman varmuutta tulevista osamaksuista
 12. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 13. Juhani Honkanen kunnostaa soittajapojan veistosta Taarastissa – "Se on Nastolan kuvatuimpia kohteita, jonka edessä ikuistavat itsensä rakastavaiset ja eroavaiset"
 14. Luonnonnurmella harjoitellut Reipas yrittää kääntää junan suunnan, Kultsu – FC–Reipas lauantaina ESS:n livepelinä kello 14
 15. Sysmässä lammaspaimenlomalla saa ottaa rennosti – "Tärkein tehtävä on paijailla lampaita ja nauttia niiden huomiosta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.