Lukijalta: Jos vain endokrinologit saavat hoitaa kilpirauhaspotilaita yksilöllisesti, potilaat ovat pulassa

Petra Piironen

Olen seurannut hämmentyneenä niin hopeavesiuutisointia kuin lääkäreiden ja heidän liittoaan edustavan vahvasti asenteellisia ulostuloja (8/2018 ja 9/2018) täydentäviin hoitomuotoihin liittyen.

On sanomattakin selvää, että meidän tulee suojella lapsia mahdollisesti vaarallisilta hoidoilta. Pöyristyttävintä on kuitenkin se, että näissä julkisissa ja tähän asti lähinnä lääkärikunnan yksipuolisissa ulostuloissa käytetään epämääräistä käsitettä uskomushoito, johon niputetaan jopa lääkevalvontavirasto Fimean lääkeluettelosta 1950-luvulta lähtien löytynyt T3-lääke.

T3 on terveen kehon tuottama hormoni, eikä sen käyttäminen oikein diagnosoidun kilpirauhassairauden hoidossa ole mitään uskomushoitoa, vaan kyseessä on hormonikorvaushoito. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa käytettävää T4/T3- yhdistelmälääkitystä on tutkittu, ja sen tehosta löytyy tieteellistä näyttöä. Siitä on olemassa myös eurooppalainen hoitosuositus (ETA).

Uskomushoitojen joukkoon katsotaan lukeutuvan erilaisia hoitoja, joiden tehosta ei ole tieteellistä näyttöä. Mikäli tämä on se tapa, jolla uskomushoito määritellään, miksi tässä yhteydessä ei puhuta masennuslääkkeistä?

Tutkimukset osoittavat psykoterapian olevan vähintään yhtä tehokas lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa. Monissa tutkimuksissa kyseenalaistetaan masennuslääkkeiden hyöty kokonaan.

Lisäksi lisäravinteita on tyrkytetty uskomuslääkintään, vaikka ihminen tarvitsee erilaisia vitamiineja ja hivenaineita voidakseen hyvin. Parantavatko ne sairauksista, on eri asia.

Suomessa on virinnyt oppikiista lääkäreiden keskuudessa liittyen kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon. Osa on sitä mieltä, ettei asiaansa perehtynyt yleislääkäri voisi määrätä kilpirauhasen vajaatoimintaan kuin yleisintä ja edullisinta lääkettä, kun taas erikoislääkärillä on "perimmäinen totuus" ja viimeinen sana.

Tämä vanhoillinen koulukunta on nyt saanut märän rätin kasvoilleen, sillä osa uuden sukupolven lääkäreistä seuraa viimeisimpiä, vertailevia tutkimuksia ja julkaisuja antaen niiden ohjata työtään vanhempien kollegojen jyrähtelyjen sijaan.

Toisaalta osa vuosikymmeniä potilastyötä tehneistä professoreista ihmettelee nuorempien uskalluksen puutetta poiketa viitearvojen kahleista silloin, kun potilaan arvot ovat juuri ja juuri viitteissä, mutta potilaalla on selkeät sairauden oireet.

Jos vain endokrinologit saavat hoitaa kilpirauhaspotilaita huolellisesti ja yksilöllisesti olematta puoskareita, niin potilaat ovat pulassa. Endokrinologeja ei yksinkertaisesti ole riittävästi, ja varmasti osa heistäkin pelkää Valviraa.

Mikä on uskomushoidon määritelmä ja mitä siihen kuuluu? Miltä ihmisiä halutaan suojella?

Eurooppalaisittain suomalainen näkemys vaikuttaa olevan ahdasmielinen. Suomessa on korkeakouluopintoja vaativia ammatteja, jotka uhkaavat joutua syyttä kyseenalaiseen valoon. Osa terveydenhuollon ammattilaisista katsoo esimerkiksi kiropraktikkojen, akupunktiohoitajien tai jäsenkorjaajien olevan huijareita.

Lääkärilehden päätoimittaja Pekka Nykänen peräänkuuluttaa pääkirjoituksessaan lääkäreiltä "ymmärtävää suhtautumista". Olisi mukava nähdä tämän konkretisoituvan potilastyössä ja ammattikunnan lisäkoulutuksena ilman pääkirjoituksesta huokuvaa arroganttia asennetta.

Uutta tutkimusdataa syntyy jatkuvasti eri puolilla maailmaa, ja lääketieteessäkin vain ne menestyvät, jotka pysyvät ajan hermoilla, toisten toimiessa jarrumiehinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.