Kaupunginjohtaja Mäkinen: Lahti seuraa ja arvioi omaa toimintaansa jatkuvasti

Lahden kaupungin toiminta on avointa ja vastuullista, vakuuttaa Lahden kaupunginjohtaja Mika Mäkinen. Leevi Vähälä

Etelä-Suomen Sanomien Lukijalta-palstalla mielipidekirjoittaja Juhani Melanen palaa 20.5. Lahden kaupungin arviointikertomukseen ja nostaa sen yhteydessä esille kaupunkikonsernin omistajaohjauksen, kaupungin toiminnan oikeudellisen valvonnan ja virkamiesmoraalin.

Mielipidekirjoituksen esimerkit, Liipolan monitoimitalon hakematta jäänyt investointiavustus, PHP Holding Oy:n osakkeiden myynti ja kaupunginjohtajan rekrytointikampanjan hankinta, on selvitetty arviointikertomuksen julkaisun jälkeen myös tässä julkaisussa.

Lahden kaupungin toiminta on avointa ja vastuullista. Kaupunginvaltuusto linjaa toiminnan tavoitteet valtuustokausittain strategiassa, ja ne viedään käytäntöön vuosittain talousarviossa. Toimintaa arvioidaan jatkuvasti usealla eri tavalla, tarkastuslautakunnan arviointikertomus on vain yksi julkisen organisaation valvontamenetelmistä. Poliittisella tasolla kaupunginhallitus saa jokaisessa kokouksessaan selvityksen kaupungin taloudellisesta tilanteesta, hallitukselle myös raportoidaan säännöllisesti tavoitteiden toteutumisesta ja toiminnassa mahdollisesti ilmenneistä ongelmista.

Kaupunginhallitus sai tiedon arviointikertomuksessa mainitusta Liipolan monitoimitalon hakematta jääneestä investointiavustuksesta heti kun kaupungin sisäinen tarkastaja Lotta Mikkola oli kiinnittänyt asiaan huomiota. Samaan aikaan siitä kerrottiin tilintarkastajille ja tarkastustoimelle. Sisäinen tarkastaja on selvittänyt perusteellisesti, miten projektissa toimittiin ja miksi puolet investointiavustuksesta jäi hakematta. Selvityksen pohjalta on jo tehty muutoksia kaupungin projektikäytäntöihin. Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Vili Uuskallio teki tapauksesta hyvän journalistisen artikkelin, joka julkaistiin 12.5.

Mielipidekirjoittaja nostaa esille myös PHP Holding Oy:n osakkeiden myynnin, joka liittyy valtionkonttorin kaupungille osoittamiin jäämistöihin ja on ollut ohjeiden mukaista toimintaa. Kirjoituksessa on heitto rekrykampanjasta, josta on tehty asianmukainen hankintapäätös, ja kampanja perustuu viestintätoimiston omaan konseptiin, joten sitä ei voi irrottaa perushankinnasta omaksi kokonaisuudekseen kuten arviointikertomuksessa ehdotetaan. Viittaus Spatiumin toimitusjohtajan tulospalkkioon on tullut selvitettyä jo useaan eri otteeseen ja se on johtanut toimintaohjeiden muutokseen.

Mielipidekirjoittaja Melanen vaatii virkamiehiä oikeudelliseen vastuuseen laittomista päätöksistä. Hän tarkoittanee virkavirheellä rikoslain 40 luvun 9 § ja 10 § mukaista virkavelvollisuuden rikkomista tai tuottamuksellista virkavelvollisuuden rikkomusta. Mielipidekirjoituksessa mainituissa tapauksissa virkavirheen tunnusmerkistöä ei ole havaittavissa.

Mika Mäkinen

kaupunginjohtaja

Lahden kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.