Lahtelaisrehtori huumeista: Kun piikki on lihassa, ollaan myöhässä - huomio ennaltaehkäisyyn

Viimeaikainen mediahuomio Lahden huumeongelman ympärillä on saanut Lahden johtavat poliitikot, Hämeen poliisin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän (HYKY) ripeästi näkyviin toimenpiteisiin kokoamalla koalition, joka kokoontuu lobbaamaan Lahden huumeongelmaa Helsingissä 29.5.2018.

Mielenkiinnolla odotan, millaisia uusia työkaluja ja toimenpiteitä laajalla moniammatillisella yhteistyöllä saadaan aikaan.

Huumeongelman parissa tekevät joka päivä työtä tuhannet ihmiset ja eri ammattiryhmät sekä maakunnassa että Lahden kaupungissa; poliisi, HYKY, lasten ja nuorten kasvun vastuualue, urheiluseurat ja lukuisat vapaaehtoiset.

Kenelläkään ei valitettavasti vielä ole ollut käytössä sellaista taikasauvaa, jolla ongelma ratkeaisi "simsalabim", vaan työ on pitkäjänteistä ja aikaa vievää ennalta ehkäisevää työtä.

Nuorille luottoa tulevaisuuteen

Tiedän kokemuksesta, että ennalta ehkäisevää työtä tässä kaupungissa joka ikinen päivä tekevät neuvola, varhaiskasvatus ja peruskoulu.

Lapsiperheille kehitetään varhaisen ja matalan kynnyksen tuen muotoja. Kouluissa panostetaan lapsen ja nuoren tunne-, vuorovaikutus- ja empatiataitojen harjoittamiseen sekä hyvän itsetunnon kasvuun.

On tärkeää, että nuori uskoo valoisaan tulevaisuuteen ja siihen, että elämällä on merkitys, ja työnteko koetaan kannattavaksi.

Koulutus, kulttuuri ja liikunta lisäävät ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja tuovat iloa elämään.

Yhteisöllisyyttä, harrastuksia

Lahdessa rakennetaan ja peruskorjataan tällä hetkellä useita kouluja terveiksi ja moderneiksi oppimisympäristöiksi, monitoimitaloiksi.

Lahden kaupunginvaltuusto on tällä valtuustokaudella tehnyt päätöksiä ja ilmaissut tahtoa lisätä panostusta liikuntaan ja kulttuuriin.

Kaupungissa tehdään toimenpiteitä, jotta lapset ja nuoret voisivat tulevaisuudessa harrastaa maksutta ja pääsevät mieluiseensa jatko-opiskelupaikkaan saaden varhaiskasvatuksesta alkaen ne tiedot ja taidot, joita elämässään tarvitsevat.

Panostaminen kulttuuriin, liikuntaan ja koulutukseen on ennalta ehkäisevää työtä, joka vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta ennaltaehkäisy on ainoa tapa tämä huumesota voittaa. Kun piikki on lihassa, ollaan myöhässä. Korjaavilla toimenpiteillä on vaikeampi onnistua.

Tutkija ja sosiaalityöntekijä Miina Kaartinen ( 25.5.2018) toi mielestäni älykkään idean vahvistaa Lahden brändiä olla ympäristökaupunki, joka huomioi sosiaalisesti kestävän kehityksen.

Peräänkuulutan Kaartisen nostamaa yhteisöllisyyttä ja sitä, että jokainen voi antaa panoksensa huumeidenvastaiseen työhön. Kahden nuoren ja yhden kovaa vauhtia teini-ikäiseksi kasvavan lapsen vanhempana olisin valmis näihin talkoisiin.

Toiveenani on, että huumeista tunnettu Lahti olisi tulevaisuudessa kaupunki, jossa ollaan huumaannuttu yhteisöllisestä tekemisestä, hyvinvoinnista ja tyytyväisyydestä elämään, eikä kukaan ole yksin.

Marju Markkanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 3. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 4. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 6. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Vääksyyn
 7. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 8. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 9. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 10. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 11. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 12. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 13. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 14. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 15. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.