Lukijalta: Asikkalan seurakunta, tässä olisi koululaisille kesätyötehtävä: maalia Kalkkisten hautausmaan aitaan

Antti Vaalama

Minulla ja ystävälläni Aino Moisiolla on ollut tapana tehdä kesäretki aina kesäkuun alussa Kalkkisiin ja Asikkalaan, hautausmaille ja myös Ainon kotitilalle Asikkalan Särkijärvelle.

Ainon suku on ollut näillä seuduilla aina vuoden 1600 alusta saakka. Hänen isänsä ja äitinsä haudat ovat Kalkkisten hautausmaalla.

Kalkkisten hautausmaa perustettiin vuonna 1916 ja se kuuluu Asikkalan seurakunnalle. Hautausmaalla on siunauskappeli, joka päällisin puolin näyttää olevan hyvässä kunnossa.

Hautausmaa on siisti, ja sitä hoidetaan hyvin. Mutta aita, joka ympäröi koko hautausmaan aluetta, on todella huonossa kunnossa. Aidan laudat ovat jäkälän peitossa ja suoraan sanottuna rumia.

Hautausmaan pääsisäänkäynnin puinen portti on maalattu, hyvä näin, kauniilla valkoisella maalilla.

Nyt teenkin aloitteen Asikkalan seurakunnalle: kunnostakaa Kalkkisten hautausmaan aita! Työn voisi hyvin antaa koululaisillekin kesätyötehtäväksi.

Mitä aidan hyväksi sitten voisi tehdä? Sen voisi ensin pestä jäkälästä ja sammaleesta puhtaaksi, käsitellä puunkyllästysaineella ja lopuksi maalata vaikka punamullalla. Näin aita kestäisi hyvinkin seuraavat 100 vuotta. Aidan laudoitus on hyväkuntoista puutavaraa, joten ei tarvitse uusia koko aitaa uudella laudoituksella.

Vuosi sitten olin yhteydessä Heinolan seurakunnan talouspäällikköön Matti Halmeeseen ja kerroin hautausmaan aidan huonosta kunnosta. Hän lupasi viedä ajatuksiani eteenpäin Asikkalan seurakunnan viranhaltijoiden tietoisuuteen.

Odotinkin, että jotain tapahtuisi aidan kunnolle. Mutta ei. Aita on vieläkin kunnostamisen tarpeessa.

Asikkalan seurakunnan viranhaltijat ja luottamusmiehet, budjetoikaa tulevaksi vuodeksi muutama tuhat euroa aidan kunnostustöihin. Ei muuta kuin tuumasta toimeen.

Olisi hyvä, jos joku viranhaltijoista ottaisi kantaa asiaan ja vastaisi tässä lehdessä ajatuksiini Kalkkisten hautausmaan aidan kunnostamiseksi. Alue on varmasti arvokasta aluetta ja siihen, jos mihin liittyy itsenäisen Suomen historiaa yli sata vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.