Ilkka Viljanen: Tyhmien ehdotusten välitön tyrmääminen ei ole tyhmää

On väärin harrastaa huutelua täältä maalta vadelmapuskista, mutta mielipiteen vapaus on edelleen olemassa. Erityisesti siksi, että Lahden kaupungin asioiden pitää kiinnostaa kaikkia päijäthämäläisiä, koska jos Lahdella menee heikosti tai lahtelaiset hölmöilevät, kärsii siitä koko maakunta.

Jos Lahti taas pääsee kasvu-uralle, hyötyvät myös kauluskunnat. Yksikään maalaiskunta ei menesty ilman Lahden menestystä – pitkässä juoksussa.

Ville Skinnari nosti esiin jalkapallo-, tapahtumakenttä- ja jopa valmennusakatemiahankkeen Launeen perhepuiston kupeeseen. Jotkut innostuivat, toiset pitivät sitä perinteisenä poliitikon julkisuustemppuna.

Skinnari on perusteluissa oikeassa, että rohkeus ja visiot ovat usein varovaisuutta parempia asioita. Kunnallisessa päätöksenteossa on aina ollut liikaa jarru pohjassa polkijoita, jotka toivovat, että olisipa tässä pyörässä myös pakki.

Skinnarin esityksen tyrmääjät ovat saaneet kritiikkiä muun muassa Etelä-Suomen Sanomien kolumnissa 15.3. Viimeisin Skinnarin puolustaja oli Lahden teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron todetessaan, että ”hankkeen tyrmääminen on lähtökohtaisesti tyhmää ja väärin”.

Tyhmien hankkeiden tyrmääminen ei ole tyhmää. Tyhmää olisi hukata veronmaksajien rahoja turhiin selvityksiin, kun lopputulema olisi kuitenkin ”valmistumaton Iisakin kirkko”.

Esimerkiksi eräät kaupungin virkamiehet ovat arvostelleet hanketta. Minusta virkamiehet ovat realisteja, eivätkä populisteja. Poliitikoilla se on toisin päin ja heillä populismi ja kaikkeen kantaa ottaminen tulee kiihtymään tulevan vuoden aikana aina ensi kevääseen saakka ja sitten taas rauhoittuu.

Virkamiehet toimivat virkavastuulla, ja se on vaativa vastuu. Poliitikot toimivat poliittisella vastuulla, jota ei tunnu juurikaan olevan. Vaatii äärimmäistä poliittista akrobatiaa ja notkeutta, kun pystyy kumartamaan kaikkiin intressitahoihin pyllistämättä yhteenkään suuntaan.

Launeen stadionhankkeeseen liittyy tosin muitakin näkökantoja, joita eivät välttämättä nuoremmat päättäjät tai Lahdesta pitkään poissa olleet tiedosta. Ollessani kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ensimmäistä nelivuotiskautta 2005 kaupunginvaltuusto piti Lahden 100-vuotisjuhlakokousta 31.10.2005. Kokouksessa oli yksi päätettävä pykälä. Päätöksen perustelutekstissä sanottiin:

”Launeen perhepuistoa ja sen lähialueita käyttävät erittäin aktiivisesti kuntalaiset ja erityisesti lapsiperheet. Alueesta on muodostunut myös suosittu matkailu- ja vierailukohde. Tämän alueen vapaa-ajan viettoa ja liikunnallisia toimintoja tukemaan käynnistetään vuonna 2006 Launeen vapaa-ajankeskuksen jatkorakentaminen. Alueelle toteutetaan laadukkaat puisto- ja kenttäalueet, joita voidaan käyttää sekä suurissa yleisötapahtumissa että lasten, perheiden ja ryhmien vapaa-ajan viettoon ja talvella hiihto- ja luistelualueina. Kaupunginvaltuusto varaa toimenpiteisiin erillisen 1 600 000 euron investointimäärärahan.”

Kyseessä on kunnan korkeimman demokraattisen toimielimen 100-vuotisjuhlapäätös. Minusta se on kunnioitettava asia, vaikka historia tunteekin muutoksia aiemmin tehtyihin päätöksiin. Toisekseen esitetty alue on kaavassa virkistysaluetta, jonka muuttamiseen kaavassa pitää olla äärettömän suuri kynnys.

On halpamaista heitellä ilmaan löyhiä ideoita varsinkin, kun jälkeenpäin on selvinnyt, että konkreettiset taustakeskustelut ovat olleet tuulen huminaa. Mikäli virkistysalueelle alkaa kaavavalmistelu jalkapallostadionin toteutukselle, veikkaan, että tämän päivän juniorit pelaavat jo seniorisarjaa, kun stadion on valmis. Siksi kaikki tuki pitää antaa Kisapuisto-hankkeen onnistumiseen.

Siinä olen McCarronin kanssa samaa mieltä, että hanke olisi pitänyt antaa aikanaan Urheiluhalliyhdistyksen hoidettavaksi. Kaikki urheiluhankkeet on Lahdessa toteutuneet silloin, kun niihin ovat sitoutuneet oikeat ihmiset.

Ilkka Viljanen

Lahden kaupunginvaltuuston pj 2005–2012

Lahden teknisen lautakunnan pj 2001–2004

maalainen, Asikkala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 3. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 4. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 6. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Vääksyyn
 7. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 8. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 9. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 10. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 11. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 12. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 13. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 14. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 15. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.