Lukijalta: Ikäihminen kaipaa ruoka-seuraa voidakseen hyvin

Suomen 100-vuotisjuhlaa vietettiin teemalla Syödään yhdessä. Ruoka maistuu seurassa, ja yhdessäolo virkistää. Moni vanhus syö kuitenkin kaikki ateriansa yksin. Se saattaa johtaa jopa heikkoon ravitsemuksen tilaan.

Tutkimuksissa on havaittu, että ikääntyneet saavat ruoastaan liian vähän proteiinia. Tämä voi aiheuttaa terveys- ja jaksamisongelmia ja altistaa jopa muistisairauksille. Energiantarve vähenee ikääntyessä, joten kaikki tarvittavat ravintoaineet täytyy saada entistä pienemmästä ruokamäärästä. Ruokavalio on laadittava huolella sekä kotona että laitoshoidossa.

Riskiryhmä ovat kotona yksin asuvat vanhukset. Oman ruokahuollon rutiinit voivat tuntua vaivalloisilta ja jopa turhilta: ”Mitä sitä nyt yhdelle ihmiselle ruokaa laittamaan.” Vaikka omaiset täyttäisivät jääkaappia valmiilla ruoalla ja välipaloilla ja ateriapalvelu toisi ruokaa kotikeittiöön asti, ei ole varmaa, tuleeko ruoka syötyä. Ruoka ei välttämättä maistu ilman pöytäseuraa, tai vanhus ei muista syödä tai juoda riittävästi. Kunto laskee, vaikka ruokaa ja juomaa on tarjolla. Ongelma kärjistyy, kun ikäihminen kotiutetaan sairaalahoidosta ilman riittävää tukea.

Voisivatko saman talon asukkaat syödä vuorotellen toistensa luona?

Ikääntyneiden osuus Suomen väestöstä kasvaa. Tilastokeskus arvioi, että yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä nousee 26 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä ja 29 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Miten ikääntyneet pysyvät hyvinvoivina ja toimintakykyisinä?

Miten saisimme vanhukselle ruokaseuraa? Voisivatko saman talon asukkaat syödä vuorotellen toistensa luona ateriapalvelun tuomat ateriat? Voisivatko kotona asuvat vanhukset käydä silloin tällöin palvelutalossa syömässä yhdessä muiden kanssa? Lapset, sukulaiset ja ystävät voivat pistäytyessään syödä ja kahvitella yhdessä ikäihmisen kanssa, kenties samalla tarkistaa ruokakaapin sisällön ja keskustella riittävästä juomisesta ja syömisestä.

Ruoan valmistaminen ja nauttiminen yhdessä tuo vaihtelua arkipäivään ja yhdessäolo virkistää. Seura on paras mauste.

Pirkko Haikkala

Kaisa Härmälä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 2. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 3. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 4. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 5. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä
 6. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 7. Hämeenmaan ja Kymen Seudun Osuuskaupan autokaupat yhdistyvät
 8. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 9. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia
 10. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 11. Koulutuslakeihin esitetään mahdollisuutta vuorotteluun lähi- ja etäopetuksen välillä koronavirustilanteen vaatiessa
 12. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 13. Vierumäki perustaa kaksi uutta yhtiötä – osakeanti suunnataan lajiliitoille
 14. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 15. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.