Lukijalta: Toinen totuus tuulivoimasta

Miettikäähän kahdesti ennen kuin hyväksytte tuulivoimaa Hollolaan. Vaikka toimijoiden mukaan voimaloista ei aiheudu haittaa, totuus on toinen.

Esimerkiksi Saksassa, jossa pieniä voimaloita on ollut kauan, yli miljoona ihmistä on sairastunut niistä. Hiljattain siellä perustettiin yhdistys tuulivoimaloiden infraäänestä sairastuneille.

Saksalaisen Mainzin yliopiston toukokuussa julkisuuteen tuoman tutkimuksen mukaan tuulivoimalan infraääni heikentää sydänlihaksen tehoa noin 20 prosenttia. Aiemmin toisessa tieteellisessä tutkimuksessa selvisi, että infraääni aiheuttaa muun muassa sidekudostumista. Selittyisikö näillä se, että Länsi-Suomen tuulivoimala-alueilla äkkikuolemat ovat lisääntyneet voimaloiden myötä. Toinen ongelma on keskenmenojen määrän kasvu.

Kannatin ennen tuulivoimaa, en enää. Jouduin itse muuttamaan kotoani pois, kun naapurikuntaan Ilmajoelle tuli tuulivoimalat. En olisi uskonut, että ne voivat aiheuttaa haittoja yli 10 kilometrin päähän.

Noin 200–300 perhettä Länsi-Suomessa on joutunut muuttamaan kodistaan pois tuulivoimaloiden aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi. Tuhannet oireilevat, mutta koettavat vielä sinnitellä.

Kiinteistöjen arvo tuulivoimaloiden lähellä putoaa tai jopa romahtaa. Taloja ei saa myytyä. Niissä ei voi asua, kulut on silti maksettava. Se on perheille taloudellinen katastrofi.

Tuulivoimaloiden aiheuttama kuultava meluhaitta ulottuu pääosin 5–6 kilometrin päähän, hiljaisinta saattaa olla aivan voimalan alla. Infraäänen aiheuttamat haitat ulottuvat noin 20 kilometrin säteelle. Lisäksi voimaloista aiheutuu maatärinää, joka tutkimusten mukaan leviää ainakin 15 kilometrin päähän. Saksalaisten lääkärien mukaan maatärinä saattaa olla infraääntä haitallisempaa terveydelle.

Onneksi oireet loppuvat, kun siirtyy tuulivoimala-alueelta pois.

Muistakaahan myös, että vaikka tuulivoimaa alueelle suunnitteleva taho olisi suomalainen, hyvin usein hanke myydään heti lupien saannin tai rakentamisen jälkeen ulkomaille. Maanomistajalle ei asiasta tarvitse yleensä kertoa.

Hollolassakin voi olla syytä miettiä etukäteen, paljonko kuluu rahaa tuulivoimaloiden aiheuttamiin sairastumisiin ja paljonko menetetään tuloja pois muuttavien perheiden vuoksi.

Leena Kurikka, entinen rytmiradiolainen, nykyinen tuulivoimapakolainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 3. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 4. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 6. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 7. Hirvi säntäili Lahden keskustan tuntumassa
 8. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 9. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 10. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 11. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 12. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 13. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 14. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 15. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.