Lukijalta: Pelastakaa toimiva Vesijärvenkatu

Petri Pitkänen

Olen kulkenut Vesijärvenkadulla säännöllisesti niin autoillen, kävellen kuin pyörälläkin yli 20 vuotta. Kokemuksen pohjalta toivon hartaasti väylän säästyvän ”kehittäjiltä”. Heidän argumenttinsa eivät kestä kriittistä tarkastelua.

Vesijärvenkatu koetaan läpiajokaduksi. Näinhän se on ja pitää ollakin - junaradan yli tai ali kun pääsee keskustan liepeillä vain kolmesta kohdasta, joista yksi on Vesijärvenkatu. Ajaessa syntyy tietenkin myös ääntä. Sellainen elävä kaupunki on.

Ajokaistojen vähentäminen kahdesta yhteen suuntaansa haittaisi pahasti autoliikennettä. Vasemmalle kääntyvien pitää väistää vastaan tulevia ja kaikkien autoilijoiden kaikkea kadun suuntaista kevyttä liikennettä. Yhdellä kaistalla ei kukaan pääse silloin etenemään pysähtyneen ohi. Vihreä aalto ei siis toimi, vaan autot seisovat yhtenään tyhjäkäynnillä punaisissa valoissa.

Perusteluina autokaistojen vähentämiseen on käytetty parkkipaikkojen lisäämistä ja pyöräliikenteen erottamista kävelijöistä. Parkkipaikkoja on jo nyt tarpeeksi, joten enempää niitä ei tarvita. Aleksilla on pyöräliikenteelle varattu erikseen omat kaistat kadun eteläpuolelle. Mutta kun ihmisillä on asiaa kadun molemmille puolille, niin pohjoispuolellakin pyöräillään yleisesti, vaikka ei saisi. Ja pyörätielle pysäköidään autoja. Toimivuus on siis vain osittaista. Talvella pyörätien käytettävyys on usein surkea lumen ja jään takia.

Vesijärvenkadun jalkakäytävät Kirkkokadun ja Lahdenkadun välillä ovat leveydeltään riittävät, kun otetaan huomioon kevyen liikenteen määrä, joka on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi Aleksilla. Syykin on selvä: suuria ihmismassoja vetäviä kohteita ei ole, vaan parturikampaamoja ja muita pieniä liikkeitä. Ei ole kauppakeskusta, päivittäistavarakauppaa, koulua tms. Varovaisuutta ja toisten huomioimista toki tarvitaan aina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 2. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 3. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 4. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 5. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 6. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi
 7. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 8. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 9. Henkilöauto suistui tieltä ja syttyi palamaan Hartolassa
 10. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 11. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 12. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 13. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 14. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 15. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 9. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.