Lukijalta: Naiselle ammatti, isille lisää perhevapaata

Naisten aseman kohentuminen parantaa koko kansakunnan hyvinvointia, edistää talouskasvua sekä demokratiaa. Tämä on todettu lukuisissa kansainvälisissä tutkimuksissa. Tästä syystä osallistuinkin sunnuntaina järjestettyyn Naisten pankin ”Kävele naiselle ammatti” – tapahtumaan Lahdessa.

Naisten pankki on suomalainen organisaatio, jonka toteuttamat projektit ympäri maailmaa ovat tärkeää ruohonjuuritason toimintaa, jonka avulla pystytään tehokkaasti puuttumaan kehitysmaiden ongelmiin.

Ammatti halvalla

Naisia kouluttamalla, heidän asemaansa parantamalla ja taloudellista itsenäisyyttään lisäämällä pystytään hillitsemään väestön kasvua, parantamaan naisten ja lasten asemaa ja oikeuksia sekä lisäämään terveyttä ja taloudellista hyvinvointia. Kaikki tämä parantaa myös miesten elinolosuhteita.

Rauha, kehitys ja paremmat tulevaisuuden näkymät kotimaassa ovat myös paras lääke kriisien torjunnassa ja pakolaisuuden välttämisessä.

Yhden ammatin arvo on 30 euroa, jonka avulla yksi nainen kehitysmaassa pääsee oman toimeentulon alkuun.

Esimerkkinä Suomi

Tutustuessani naisten asemaan maailmalla tulee mieleeni väistämättä Suomi esimerkkinä siitä, kuinka tasa-arvo ja yhdenvertaisuus luovat vakautta ja hyvinvointia. Silti meilläkin on vielä työtä tehtävänä, jotta pienen kansakuntamme kaikki potentiaali olisi kansantaloutemme käytössä.

Tarvitsemme välttämättä perhevapaauudistuksen ja pian. Perhevapaauudistus on sekä taloudellinen että tasa-arvokysymys.

Suomi on monilla mittareilla maailman tasa-arvoisimpia maita ja parhaita paikkoja olla äiti, mutta nyt käytössä oleva perhevapaiden vanhahtava ja kankea rakenne heikentää naisten työllisyyttä ja asemaa työmarkkinoilla.

Isillle perhevapaata

Nykyisessä järjestelmässä naisen palkkaaminen on yritykselle potentiaalinen riski. Sen seurauksena koulutettujen ammattilaisten osaamista jää hyödyntämättä ja lisäksi se estää tasa-arvon toteutumista, haittaa naisten urakehitystä sekä vaikuttaa kielteisesti viime kädessä myös eläkekertymään.

Olemassa oleva malli lisää myös eriarvoisuutta: korkeasti koulutettujen äitien puolisot jäävät useimmin perhevapaalle kuin vähän koulutettujen tai määräaikaisissa työsuhteissa olevien äitien puolisot. Kyse on siis myös isien oikeuksista. Siksi uuden perhevapaamallin tulee parantaa kaikkien isien mahdollisuutta olla isä lapsilleen.

Toteutettavan perhevapaauudistuksen pitää huomioida myös paremmin kunkin perheen yksilölliset tarpeet. Kunnianhimoinen perhevapaauudistus onkin sellainen, joka vahvistaa tasa-arvoa ja työllisyyttä, kohtelee perheitä tasapuolisesti ja huomioi perheiden moninaiset elämäntilanteet.

Milla Bruneau

Eduskuntavaaliehdokas 2019 (kok.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 3. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 4. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 5. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 6. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 7. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 8. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 11. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 12. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 13. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 14. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 15. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.