Lukijalta: Mäkimontusta suurtapahtumien keskus, tarvitaan yhteistä rohkeutta houkutella matkailijat Lahteen

Olen päässyt Mukkulan Kartanon myötä aitiopaikalta seuraamaan Lahden matkailun kehittymistä neljän vuoden ajan. Kehitys on ollut todella hyvää ja upeata työtä on tehty.

Tapahtumaelämykset ovat yksi suomalaisen ja kansainvälisen matkailun nopeimmin kasvavia ja kehittyviä osa-alueita. Tapahtumajärjestäjät ovat kiinnostuneita hyvistä olosuhteista. Meiltä tapahtuma-ammattilaisilta vaaditaan jatkuvasti enemmän, hienompaa ja kauniimpaa. Se pitää meidät hereillä.

Lahti on ollut tänäkin vuonna suomalaisessa mediassa suurten tapahtumien kaupunki. Cheekin jäähyväiset ja Ironman-kisat ovat tuoneet näkyvyyden lisäksi myös rahaa kaupunkiin. Valitettavasti molempien tapahtumien järjestäjät joutuivat panostamaan taloudellisesti paljon väliaikaisten olosuhteiden rakentamiseen.

Lahden urheilukeskuksen alue on kansainvälisessäkin vertailussa poikkeuksellisen hieno – Holmenkollen ja Tallinnan laululava samassa paketissa. Lahdella olisi mahdollisuus isännöidä maailmanluokan konserttitapahtumia useita kertoja vuodessa.

Myös erilaisten messutapahtumien ja muun ohjelmatarjonnan yhdistäminen on Lahdessa helppoa, monessa muussa kaupungissa tuota mahdollisuutta ei ole.

Kun Ranta-Kartanon alueelle saadaan vielä riittävän tasokas hotelli, mielikuva Lahdesta paranee entisestään. Kysyntä luo tarjontaa, mutta myös toisinpäin, tarjonta luo kysyntää. Lahden potentiaalista tapahtumakaupunkina on hyödynnetty vasta osa, mahdollisuudet on vaikka mihin.

Vanhalle panimolle nouseva taidekeskus on rohkea askel huomiseen. Sen toiminnallisen sielun kehittäminen on nyt tärkeää, jotta talo tuottaisi positiivisia hetkiä mahdollisimman monelle jatkossa. Kävijätavoitteet ovat kovat, mutta realistiset. Tämäkin hanke on omiaan luomaan Lahdesta mielikuvaa nykyaikaisena kulttuurikaupunkina.

Iitin KymiRing on rohkea hanke, jossa lahtelaisten on oltava myös iholla. Mikäli KymiRingillä järjestetään Moto GP -sarjan osakilpailu, näkyy se vahvasti lahtelaisessa ja päijäthämäläisessä katukuvassa.

Muissa Euroopan maissa sarjan osakilpailut saavat liikkeelle jopa 200 000 katsojaa yhden viikonlopun aikana. Jokainen ymmärtää, että isoja ihmismassoja ei Iittiin eikä Kouvolaan majoiteta. Moto GP tuo alueelle myös ulkomaisia vieraita. Lahden kaupungin ja meidän lahtelaisten matkailujärjestäjien on hyvä olla ajoissa hereillä.

Aurinko nousee idästä ja niin tulevat myös potentiaaliset matkailijat. Suora junayhteys yli kymmenen miljoonan asukkaan Pietarista Lahteen kestää vain 2,5 tuntia. Pietarin alueelta lähdetään mieluusti lomailemaan länteen, vaikka vain viikonlopun viettoon.

Ilmastonmuutoksen myötä yhä useampi matka tehdään lentojen sijasta raiteilla. Lahti on Suomen puolella junien toinen pysähdysasema. Liian paljon matkustajien rahaa jää nousematta pois Lahden asemalla. Muutetaan tämä yhdessä alueen matkailutoimijoiden hyvällä yhteistyöllä ja olosuhteita parantamalla.

Matkailu työllistää Suomessa yli satatuhatta henkeä ja kansainvälisten matkailijoiden Suomeen jättämät tulot olivat noin neljä miljardia euroa. Matkailun merkitys voisi olla Lahden talousalueen hyvinvoinnille merkittävästi nykyistäkin suurempi.

Olen saanut seurata Lahden alueen matkailun kysyntää ja tarjontaa Mukkulan kartanon toiminnasta vastaavan yrityksen omistajana ja johtajana. Mielestäni tarvitaan yhteistä rohkeutta houkutella matkailijat Lahteen laadukkaiden suurtapahtumien ja pienten elämysten pariin.

Itse olen valmis auttamaan kaikin tavoin. Lahdella on tapahtumajärjestäjänä hyvä maine, josta on pidettävä tiukasti kiinni nyt ja tulevaisuudessa.

Mika Walkamo

yrittäjä

Mukkulan Kartano, Vanajanlinna Group

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.