Lukijalta: Palkansaajan ei tarvitse sijoittaa tuhatta euroa ansiosidonnaiselle päästäkseen

Kati Liikonen

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tviittasi 20.11.2017 huolensa mikroyritysten koon pienenemisestä sekä niiden työllistymisen heikkenemisestä. Jos yhtään tuntee mikroyrittäjän arkea, on syykin siihen päivänselvä.

Suomen Yrittäjien tekemän selvityksen mukaan keskiverto suomalainen yrittäjä tienaa 1 700 euroa kuukaudessa. Kaukana ovat siis normiyrittäjän arjesta ne osinkoa nostavat, bemarilla ajelevat ökyt, jotka säilövät omaisuuttaan Panamassa.

Jos kyseessä olisi palkansaaja, olisi liitto kuin liitto jo barrikadeilla moisesta matala- ja riistoalasta, jolla töitä tehdään ympäri vuorokauden, itseään säästelemättä. Mutta koska kyseessä ovat yrittäjät, ketään ei oikeastaan kiinnosta moinen pikku juttu.

Työntekijöiden eläkekertymä suhteessa palkansaajiin on myös naurettava. Harvalla pienyrittäjällä on varaa maksaa YELiä niin paljon, kuin se olisi järkevää omaa tulevaisuuden eläkettä ajatellen. Kannattavinta on maksaa yrittäjäeläkettä minimimäärä ja säästää sukanvarteen muuten.

Kuitenkin jos keskitulo on noin 1 700 euroa kuukaudessa, ei siitä asuntolainojen ja elämisen jälkeen paljoa säästöön jää. Kuitenkin YELn mukaan määräytyvät myös esimerkiksi naisyrittäjien vanhempainvapaista maksettavat korvaukset.

Yrittäjä ei myöskään sairasta. Eikä yrittäjän lapsi. Yrittäjällä on sadan prosentin omavastuu ja karenssi sekä oman sairauden että sairaan lapsen osalta. Ainoastaan maksullinen vakuutus korvaa sairauden, jos täytät kaikki ehdot. Yleensä tilanne on kuitenkin, että jos et pääse töihin, ei tule palkkaakaan.

Pahimmillaan yrittäjä maksaa toki työntekijöiden ja heidän lastensa sairastelun, koska työehtosopimus ja laki niin sanovat, mutta samaan aikaan tekee todennäköisesti itse sairaana töitä korvatakseen työntekijän sairasloman vaikutukset yritystoiminnalleen.

Myös yrittäjien sosiaaliturva on täysin olematon. On valtakunnallinen linjaus (mikä ei tosin perustu mihinkään lakiin), ettei yrittäjä saa toimeentulotukea kuin maksimissaan kolme kuukautta, meni yrityksellä miten huonosti tahansa.

Syynä tähän on se, ettei Kelan (eli valtion) tarkoitus ole tukea suomalaista yrittäjyyttä. Siis se samainen valtio, joka tukee isoja toimijoita neljä miljardia euroa vuodessa, josta tutkimusten mukaan 90 prosenttia on tehottomia.

Nykyään pääset toki yritystoiminnan päättämisen tai päättymisen jälkeen yrittäjien työttömyyspäivärahalle, jos olet kuulunut yrittäjien liittoon. Sitä ennenkin tulee kuitenkin tehdä ja toimittaa liitolle esimerkiksi viimeisin tilinpäätös, joka halvimmillaankin maksaa noin tuhat euroa. Kenenkään palkansaajan ei tällaista sijoitusta tarvitse tehdä ansiosidonnaiselle päästäkseen.

Tämän kaiken ohella myös toivotaan, että mikroyrittäjät palkkaisivat lisää ihmisiä yrityksiinsä. Palkkakustannukset työntekijästä ovat yritykselle 1,5-kertaiset työntekijän palkkaan nähden.

Varsinkin ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yritykselle iso taloudellinen riski. Ensimmäisen työntekijän myötä liikevaihdon tulee yleensä kaksinkertaistua, jotta yritystoiminnalla saataisiin kustannettua työntekijästä aiheutuvat kulut.

Jos yritys sattuu lisäksi toimimaan naisvaltaisella alalla, ei yhtälö todellakaan ole helppo, koska yrittäjä maksaa myös valtion kansantaloudelle tärkeät tulevat veronmaksajat.

Suomen Yrittäjien tekemän selvityksen mukaan yksi lapsi maksaa äidin työnantajalle nettona noin 8 000 euroa. Laskelmassa on otettu huomioon vuonna 2017 voimaan tullut 2 500 euron kertakorvaus. Varsinkin naisvaltaisilla aloilla, joilla palkkalistoilla on useampia nuoria naisia, voivat nämä vauvakustannukset nousta kohtuuttomiksi yrittäjän näkökulmasta.

Asenne yrittäjyyttä kohtaan ei Suomessa myöskään ole kovin kummoinen. Sen lisäksi, että monet palkansaajat kadehtivat yrittäjän arkea, on karu fakta, että moni yrittäjä myös epäonnistuu. Suomalaisessa kulttuurissa epäonnistuminen on tuomittavaa. Amerikassa asenne on täysin toinen.

Siksi myös Suomessa soisi yleistyvän ajatuksen, että vasta kolmannen konkurssin jälkeen voi todella kertoa ymmärtävänsä yrittäjyydestä jotain oleellista. Isoja, varsinkin kaivosalan toimijoita tuetaan hädän hetkellä yhteiskunnan toimesta miljoonilla euroilla. Samaan aikaan mikroyrittäjä jää saman asian suhteen täysin yksin. Myös taloudellisesti.

Suomen Yrittäjien nettisivujen mukaan lähes 95 prosenttia Suomen yrityskannasta on nimenomaan mikroyrittäjiä. Siksi nämä luettelemani epäkohdat on saanut melko moni suomalainen yrittäjä kokea nahoissaan ainakin jossain vaiheessa uraansa.

Siksi myös Suomen Yrittäjien tulisi keskittää voimavaransa näiden todellisten epäkohtien korjaamiseen, jolloin useampi uskaltaisi työllistää itsensä yrittäjyyden kautta ja ehkä myös tarjota töitä muutamalle muullekin. Eikö?

Kati Liikonenvihreä valtuutettuPadasjoki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 2. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 5. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 6. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 7. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 9. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 10. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 11. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 12. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 13. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 14. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 15. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.