McCarron ja Lempinen: Hyvinvointiyhtymä ei selviä tehtävistään omistajia syyttämällä

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari ja aina yhtä arveluttavat ”nimettömät lähteet” syyttävät jutussa (26.10.18 ) yhtymän valtavista talousvaikeuksista johtamaamme yhtymän perustamisvaiheen pätkähallitusta.

Itse emme koe syyttelyä hedelmälliseksi tavaksi ratkaista yhteisiä ongelmia. Mielestämme on viisaampaa pyrkiä tunnistamaan ongelmat ja hakea niihin ratkaisut. Kun yhtymä perustettiin, olivat sille asetetut toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet nykyistä tiukemmat, silti ne kyettiin isoilta osin täyttämään.

Päätökset olivat toki monesti ikäviä ja virheitäkin tehtiin, mutta olennaisempaa oli, että niitä päätöksiä todella tehtiin ja ongelmia ratkaistiin.

Ymmärrämme yhtymähallituksen ja sen johdon tuskan. Omistajakuntien ja erityisesti sen pääomistaja Lahden määrittämä tiukka talouden raami ja odotus laadukkaasta palvelusta on haastava yhdistelmä toteuttaa. Emme kuitenkaan ymmärrä, miksi nykyinen hallinto turvautuu omistajiensa ja entisen hallituksen syyttelyyn, kun sen tehtävä on ratkaista nimenomaan tuo yhtälö.

Valitettavan hankalaksi osoittautunut ja meitäkin kovasti huolestuttanut Lifecare ICT-hankinta oli yhtymän omien asiantuntijoiden valmistelema ”pakkohankinta” tilanteessa, jossa vastaperustettu yhtymä tarvitsi uuden yhteisen potilastietojärjestelmän. Muita uskottavia vaihtoehtoja ei kerta kaikkiaan ollut tarjolla.

Hallituksemme teki vaikean päätöksen pakon edessä. Halpamaisista syytöksistään huolimatta Skinnari tietää tämän varsin hyvin, olihan hän siunaamassa samaista hankintaa hyvinvointikuntayhtymän valtuuston puheenjohtajana.

”Yhtymän hallinnon ja johtajien määrää on verrattu muihin vastaaviin organisaatioihin, eikä Päijät-Häme pomppaa siellä esiin. Jos miettii kokonaisuuden kannalta, niin hallinnon osuus on 'peanuts'.”

Tässä suorassa sitaatissa yhtymän mammuttihallinto vertaa omaa kokoaan Suomen muihin tunnettuihin julkisen sektorin mammuttihallintoihin ja toteaa vähätellen, että kyllä, ihan normaalilta me kaltaistemme joukossa näytämme.

Tässä on niin koko Suomen kuin Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymänkin ongelma. Vanha maailma haluaa säilyttää asiat sellaisena, kuin ne ovat aina olleet, kun se samalla lypsää lisää rahaa meiltä veronmaksajilta, vain luodakseen uutta kuorrutusta vanhan päälle.

Uusia panostuksia ja toimintamalleja tarvitaan, mutta ne tulee toteuttaa vanhoja tehottomuuksia karsimalla ja niistä vapautuvia resursseja ennakkoluulottomasti uudelleen ohjaamalla. Tämä toki vaatii osaamista ja ennen muuta rohkeutta johtaa muutosta.

Oman pätkähallituksemme aikana vedettiin erittäin tiukkaa, mutta realistista ja omistajakuntien valtuustojen määrittämää taloudellista linjaa. Turpeaa hallintoa, vanhoja kiinteistöjä ja tehottomia palveluita ajettiin asiantuntijavetoisesti alas. Samalla lisättiin resursseja kriittisiin kohteisiin kuten hammashoitoon, kotihoitoon ja sosiaalipalveluihin.

Korostamme, että yhtään arvokasta hoitotyötä tekevää käsiparia ei väitteistä huolimatta vähennetty, päinvastoin. Työ jäi valitettavasti kesken, erityisesti hallinnon perkaamisen osalta, ja nyt vaikuttaa siltä, että yhtymä on puheenjohtaja Skinnarin johdolla etenemässä juuri päinvastaiseen suuntaan.

Jos yhtymän taloutta ei saada tasapainoon nopeasti, olemme Lahdessa jälleen pakotettuja näivettäviin veronkorotuksiin ja huolestuttaviin leikkauksiin lastemme varhaiskasvatuksessa sekä kouluissa.

Sitäkö puheenjohtaja Skinnari todella haluaa?

Kari Lempinen

Francis McCarron

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 4. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 5. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 6. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 7. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"
 8. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 9. Näin paljon Suomessa voi tienata voittamalla urheilukilpailun – kaksi lajia täysin omilla luvuillaan
 10. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 11. Telttailu ei vaadi kansallispuistoon lähtemistä, vaan yöpyä voi niin lähimetsässä kuin kotipihallakin – lue aktiiviretkeilijän telttailuvinkit ja tärpit päijäthämäläisistä kohteista
 12. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 13. Etlarin gallup Lahden torilla: Maatalouden kausityöntekijöillä on ollut Päijät-Hämeessä koronavirustartuntoja – huolettaako?
 14. Yön uutiskooste: Hovioikeus antaa tuomionsa MV-julkaisua koskevassa asiassa - käräjillä ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta
 15. Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.