Henkirikoksesta epäillyn äiti: Tahdonvastaiseen päihdepsykiatriseen hoitoon ohjattava, kun poliklinikka- ja sairaalakäyntejä paljon

Huumeriippuvaisen pakonomainen tarve saada ainetta ohittaa normaalit sosiaaliset, yhteiskunnalliset ja taloudelliset tarpeet. Kuitenkin väitetään, että he hallitsevat suvereenisti elämäänsä eikä heitä voida pakottaa hoitoon.

Poikamme ajautui lääkeriippuvaisesta huumeriippuvaiseksi ja lopulta sekakäyttäjäksi sairastuttuaan lukioaikana keskivaikeaan masennukseen. Kun hasis-kokeilut paljastuivat, hänet siirrettiin mielenterveystoimiston asiakkaasta A-klinikan asiakkaaksi.

Sen jälkeen yrityksiä lopettaa aineiden käyttö ja jatkaa koulun käyntiä oli vähintään kerran vuodessa. Varusmiesaikaa lukuun ottamatta päihteettömät jaksot jäivät muutaman viikon mittaisiksi.

Vuosien mittaan toleranssit eri aineille kasvoivat ja tarvittavat määrät lisääntyivät. Viimeisen kolmen vuoden aikana poikamme sai 19 erilaista päihteiden liikakäytöstä johtuvaa diagnoosia tapaturmista ja myrkytyksistä harhaluuloisuushäiriöihin ja psykoottisuuteen. Jatkuvat pelkotilat kuuluivat kuvioon – velkojat tai muut viholliset voisivat iskeä milloin tahansa.

Pisin vieroitushoito kesti neljä viikkoa, sen lisäksi oli pari alle kahden viikon mittaista katkaisuhoitoa. Lääkärit eivät katsoneet hänen olevan itselleen tai ympäristölle vaarallisen, siksi yrityksistämme huolimatta tahdonvastaiseen hoitoon saaminen oli mahdotonta.

Viime keväänä kun ovet maailmalla olivat suurimmaksi osaksi sulkeutuneet, poikamme halusi muuttaa takaisin kotiin, vakuutti lopettavansa huume-elämän ja hakeutuvansa hoitoon. Hän malttoi odottaa A-klinikan osoittaman hoidon alkamista enimmillään viisi vuorokautta, sitten tapahtui aina retkahdus – kahdesti vain kolme päivää ennen luvatun hoidon aloituspäivää.

Sekakäytön jatkuessa pitkään ja toleranssin kasvaessa henkilö ajautuu yhä kauemmaksi normaalin elämän käytännöistä ja hänestä tulee aina vaarallinen itselleen ja kallis yhteiskunnalle. Lisäksi päihderiippuvainen tuottaa ylenpalttista huolta ja tuskaa läheisilleen ja hankaloittaa monella tavalla heidän elämäänsä pystymättä itse sitä huomaamaan.

Jotta addiktit saisivat fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden hallintaansa, heidät pitäisi sulkea päihdehoitolaan riittävän pitkäksi ajaksi. Kriteerinä voisi olla vaikka päihteistä johtuvien poliklinikkakäyntien ja sairaalajaksojen määrä jotain aikayksikköä kohden.

Mielisairaalat ovat tähän ehkä liian järeitä organisaatioita, päihdepsykiatrinen hoito ja riittävän pitkä kuntoutus saattaisivat riittää.

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisystävykset jättivät työnsä ja perustivat uudenlaisen ikäihmisten ystäväpalvelu Gubben – nyt yritys toimii koko Suomessa ja ehkäisee vanhusten ja nuorten syrjäytymistä
 2. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 3. Kassojen jäsenmaksuissa yli kymmenkertaiset erot – "Jäsenemme eivät ole huomanneet kassan maksun nousua"
 4. Maastoa paloi noin hehtaarin verran Hollolan Herralassa
 5. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 6. Lahdessa on tarjolla kesäteatteria tänä kesänä – näytelmän pääosassa hauskuuttaa monien tuntema Sipi Pelle
 7. Pohjalaisfirma jatkaa perinteistä jääkairojen valmistusta Heinolassa, edellinen valmistaja Konsaku on hakeutunut konkurssiin – "Jääkairoista tuli rahanreikä"
 8. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 9. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 10. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 11. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 12. Lukijalta: Itsekkyys ja tekopyhyys rehottivat Lahden urheilukisoissa
 13. Lahti on mukana Itämeripäivän juhlinnassa
 14. Avoimet puutarhat keräsi 70 000 vierailijaa – virtuaaliesittelyt nähtävillä vielä heinäkuun loppuun asti
 15. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.