Juri Nieminen: Asikkalan todellinen haaste ei ole yläkoulu ja lukio vaan ylimitoitettu alakouluverkko

Toimittaja Erno Laisikirjoitti Etelä-Suomen Sanomienkolumnissaan, että . Siinä annettiin ymmärtää, että uusi koulu on täysin ylimitoitettu ja tulee Asikkalaan veroja maksaville kalliiksi. Tätä väitettä on syytä tarkastella.

Nykyinen kiinteistö on vanha, eri vuosikymmeninä osissa rakennettu ja se kuluttaa paljon lämmitysenergiaa sekä vaatii enemmän kiinteistönhoitoa kuin uusi rakennus. Siinä on paljon opetukseen soveltumatonta hukkatilaa muun muassa leveinä käytävinä.

Uudesta koulusta tehdään tilatehokkaampi, ja sen vuotuiset ylläpitokulut ovat alemmat kuin nykyisen. Tämä on säästöä nykytilaan verrattuna. Valtuuston päätöstä edeltänyt tilaohjelma oli laskennallinen, ei lopullinen päätös. Opetustilojen neliömäärä pienenee neuvottelumenettelyssä, jota elinkaarimallissa käytetään, ennakkoon arvioituna noin tuhannella neliömetrillä.

Menoja lisää nykytilaan verrattuna vain investointikulu. Nykyiseen kouluun kohdistuu vuosittaisia poistoja, joten todellinen vuotuinen kulujen nousu on uuden ja entisen rakennuksen välinen poistoero.

Investointikulu ei olisi ollut vältettävissä, koska peruskorjaus olisi maksanut saman verran kuin uudisrakennus, kun huomioi kalliit siirtotilat. Siirtotiloilta vältytään käyttämällä entistä koulua uuden valmistumiseen asti.

Liiallinen oppilasmäärä on ainoa jäljellä oleva argumentti perustelemaan ”vastuutonta jättikoulua”. Asikkalassa on menestyvä lukion ilmailulinja. Hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja. On mahdollista, jos niin halutaan, tulevaisuudessa lisätä ilmailulinjan sisäänottoa.

Yläkoulun puolella ikäluokat pienenevät. Jatkossa Asikkalassa voi olla ainoastaan 4-sarjainen yläkoulu, jota täydennetään Vesikansan oppilailla. Varta vasten vesikansalaisille ei kannata omia opetusryhmiä perustaa ja jatkossakin osa vanhemmista haluaa lapsensa kouluun ennemmin Vääksyyn kuin Lahteen.

4-sarjainen yläkoulu (3x100) ja 3-sarjainen lukio (3x60) antaa 480 oppilasta. Tästä oppilasmäärästä kolmanneksen on oltava nykyisen oppilasennusteen mukaan 2030-luvulla ulkokuntalaisia. Tässä ei ole kuitenkaan riskiä, koska monikäyttöinen uusi tila sopii myös alakoulun käyttöön tai vaikka kirjastoksi, joten uutta tilaa ei jätetä tyhjäksi missään skenaariossa.

Kiinteistöjä pitää vähentää vanhasta peruskorjausiässä olevasta päästä, ei jättämällä uutta tyhjilleen. Yläkoulun ja lukion puolella opetustunnit on helppo määrittää oppilasmäärän muutoksen mukaisiksi.

Asikkalan todellinen haaste ei ole yläkoulu ja lukio vaan ylimitoitettu alakouluverkko. Oppilasmäärä alenee niin paljon, että ylimääräisten kiinteistöjen lisäksi maksamme myös liikaa palkkoja suhteessa oppilaisiin, jos rakenteellista sopeutusta ei tehdä.

Kokonaistaloudellisuus ratkaisee, eikä siinä pidä tuijottaa yhtä kiinteistöä vaan kokonaisuutta. Investoinnista aiheutuva poistojen määrä kasvaa entiseen kouluun verrattuna, mutta ylläpitokulut alenevat. Kunnan kiinteistömassa vähenee kokonaisuutena, jos valtuusto toimii oppilasennusteen mukaan ja purkaa liikakapasiteettia kunnan muista kouluista.

Asikkalan lapset ja nuoret saavat koulunmäelle nykyaikaisen oppimisympäristön. Kuntalaiset saavat koulusta monitoimitilan niin liikunnan, kulttuurin kuin yhdistystoiminnan tarpeisiin. Vanhan koulun peruskorjaus ei olisi ollut kokonaistaloudellisesti edullisempi ratkaisu ja se olisi estänyt monikäyttöisyyden kehittämisen.

Uuden koulun rakentaminen ei ole taloudellinen tai toiminnallinen riski. Sen sijaan kaiken entisen kiinteistömassan, niin koulujen kuin muidenkin, jättäminen Asikkalan kunnan ylläpidettäväksi ja peruskorjattavaksi on.

Juri Nieminen,

kunnanhallituksen ja koulutyöryhmän pj. (KoKu) Asikkala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 5. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.