Lukijalta: Ylisuuri koulu on urheilumiesten Troijan hevonen, jonka vatsassa halli salakuljetetaan Asikkalaan

Toimittaja Erno Laisi kirjoitti kolumnissaan, että . Kunnanhallituksen ja koulutustyöryhmän puheenjohtaja Juri Nieminen (Koku) omassa mielipidekirjoituksessaan kiisti Laisin väitteen, mutta kyseenalaisin perusteluin.

Asikkala on päättänyt rakentaa yläkoulun ja lukion 530 oppilaalle, vaikka oppilaita on omasta kunnasta vain 315 ja luku on aleneva. Ylimääräiset 215 oppilaspaikkaa on varattu vieraspaikkakuntalaiselle oppilaille. Koulun ylimitoitus on siis 68 %, mikä tarkoittaa, että 16 miljoonan euron rakentamiskustannuksista noin seitsemän miljoonaa euroa menee vieraskuntalaisten hyväksi. Heidän kotikuntansa eivät tätä summaa maksa vaan asikkalalaiset veronmaksajat.

Ylisuuresta koulusta on kuntastrategian perusteella hyväksyttävissä 60 oppilaspaikkaa ilmailulukion vieraspaikkakuntalaisille. Järkevä koulun mitoitus on siis 375 oppilasta eli ylimitoitukseksi jää 155 oppilaspaikkaa, joiden laskennallinen osuus on noin neljä miljoonaa euroa.

Koulun ulkopuolelle jäisivät Hollolan Vesikansan alueen oppilaat. Hollola ei osallistu koulun rakentamiseen, joten osuus jää yksin Asikkalan veronmaksajille. Hollola ei osallistu myöskään lainojen eikä elinkaarisopimuksen mittaviin kustannuksiin. Ylisuuri koulu on Asikkalan veronmaksajia kohtaan vastuuton, kuten toimittaja Laisi toteaa.

Juri Nieminen pyrki kunnanjohtajana eroon ylimääräisistä rakennusneliöistä, mutta nyt hän hyväksyy kritiikittä ylisuuren koulun. Vasta valtuustoseminaarissa kaikki oivalsivat juonen, joka on vastuuttomuuden takana.

Nieminen aikoo rakentaa ylisuurilla koulurahoilla Asikkalaan erillisen jalkapallo- ja yleisurheiluhallin. Miljoona rahoista otettaisiin koulun liikuntasalin osuudesta ja toinen miljoona supistamalla ylisuuria koulutiloja.

Ylisuuri koulu siis toimii urheilumiesten Troijan hevosena, jonka vatsassa halli salakuljetetaan Asikkalaan. Koulun ylisuuri koko on nyt päätetty, joten juonen saattoi paljastaa. Hämmästys valtuustoseminaarissa oli suuri – myös Niemisen omassa ryhmässä.

Nieminen väitti kirjoituksessaan, että uuden koulun rakentamisessa ”menoja lisää vain investointikulu”. Hänen mukaansa ”todellinen vuotuinen kulujen nousu on uuden ja entisen koulun välinen poistoero”. Summat hän jätti mainitsematta.

Nykyisestä koulusta maksamme vuosittain poistoja 100 000 euroa. Uudesta koulusta poistoja syntyy 500 000 euroa, joten poistoero on 400 000 euroa. Se on nelinkertainen summa nykyiseen verrattuna. Summaa on turhaa vähätellä. Se on enemmän kuin Niemisen esittämä veronalennus.

Uuden koulun menojen lisäys ei suinkaan pääty poistojen nelinkertaistumiseen, vaan vuotuiset korot ja valittu elinkaarimalli nostava uuden koulun lisäkustannukset lähelle miljoonaa euroa vuodessa.

Niemisen mukaan koulu ei aiheuta kunnalle taloudellista riskiä. Käytännössä kunta tulee selviämään kustannuksista vain supistamalla muut investoinnit minimiin. Nykyisin olemme investoineet noin 2,3 miljoonaa euroa vuodessa. Jos tästä summasta otetaan miljoona pois, se tarkoittaa kaiken muun kehittämisen pysäyttämistä. Ylisuuri koulu vaarantaa kunnan tulevaisuuden.

Asikkalan kunnanvaltuusto päätti vanhan koulun purkamisesta ja uuden rakentamisesta kesäkuussa kiire-huutojen säestämänä. Kuitenkin kaikki olennaiset perusselvitykset – esimerkiksi vaikutus kuntatalouteen – puuttuivat.

Peruskorjausvaihtoehtokin jäi selvittämättä, kun asiantuntijat vakuuttivat korjauksen ja uudisrakentamisen olevan samanhintaista. Todellisuudessa peruskorjaus olisi tullut seitsemän miljoonaa euroa halvemmaksi, joten valtuustoa johdettiin harhaan.

Väärien tietojen jakamisen, puutteellisten selvitysten, urheiluhallihankkeeseen liittyvien juonittelujen ja taloudellisen kestämättömyyden vuoksi kouluasia pitäisi palauttaa uudelleen valtuuston käsittelyyn, mitätöidä kaikki aikaisemmat päätökset ja aloittaa kaikki alusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.