Lukijalta: Väitämme kontrolloivamme huumeita – käytännössä olemme vapauttaneet markkinat järjestäytyneelle rikollisuudelle

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) vastusti 24.11. huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista. Hän esittää muutoksen vaikeuttavan huumeongelmaisten auttamista. Näkemys ei vastaa todistusaineistoa.

Esimerkiksi usein nostetussa, käytön dekriminalisoineessa Portugalissa ongelmaisten auttaminen on helpottunut. Kuolemien ja veriteitse leviävien tautien määrä on vähentynyt, eikä pelättyä käyttömäärien kasvua ole seurannut. Muutoksesta on seurannut kansantaloudellisia säästöjä.

Räsänen ei ehkä ole tietoinen Portugalin seuraamuslautakuntakäytännöstä. Käytöstä kiinni jääneet ohjataan keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa. Tämä tarjoaa tilaisuuden pohtia käyttöä ja elämänhallintaa ammattilaisten kanssa.

Seurauksena on ollut huumeongelmien selkeä väheneminen. Tämän vuoksi Norja konservatiiviministeri Bent Høien johdolla on lähdössä Portugalin suuntaan.

Räsäsen mukaan dekriminalisointi "antaisi vaarallisen signaalin siitä, että huumeiden käyttö ei ole vahingollista itselle tai läheisille". Näytön perusteella rangaistavuudesta luopuminen helpottaa päihteiden käytön nurjien puolten käsittelyä, ja auttaa tekemään riskitietoisempia päätöksiä.

Todellinen signaali on paremminkin: "Hyväksymme, etteivät rangaistukset vähennä päihdeongelmia. Emme halua edistää niitä tai syrjäytymistä, ja panostamme siksi siihen, että päihteistä puhuttaisiin rehellisemmin ja että käyttäville tarjottaisiin parhaan näytön mukaista apua."

Rangaistusten pelko johtaa käytön salaamiseen, jolloin siitä ei myöskään keskustella ammattilaisten kanssa. Tämä on terveysnäkökulmasta katsottuna ongelmallista. Rankaisemattomuus helpottaa hoitosuhteiden luomista, ja lisää käyttäjien ja hoitajien välistä luottamusta.

Huumekauppa on Räsäsen mukaan miedot huumeet laillistaneessa Hollannissa rikollisjärjestöjen käsissä. Hollanti ei kuitenkaan ole laillistanut huumeita.

Käyttöä katsotaan läpi sormien, mutta paljon puhutut kannabiskahvilat toimivat epämääräisellä takaovijärjestelmällä: myynti sallitaan, mutta virallisesti kahvilat eivät saa ostaa kannabista mistään. Tämä takaa rikollisjärjestöille markkinat.

Huumekauppa ei ole järjestäytyneen rikollisuuden käsissä vain Hollannissa, vaan kaikkialla. Olemme poliittisilla päätöksillämme valinneet luoda 1900-luvun alkoholikieltolakia muistuttavan tilanteen.

Väitämme kontrolloivamme huumeita. Käytännössä olemme päinvastoin vapauttaneet huumemarkkinat järjestäytyneen rikollisuuden käsiin.

Henry Vistbacka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.