Lukijalta: Vääksyn vanhan koulun purkamisen kannalle kallistuttiin ilman kunnon arvioita korjauskuluista

On varsin luonnollista ja tavanomaista, että suuriakin päätöksiä tehdään mielikuvan perusteella. Tarkoitus pyhittää keinot, joten asiat valmistellaan tähtäimessä päätöksentekijöiden mielen muokkaaminen tavoitteille suotuisaksi – väistellään tosiseikkojen esille tuomista ja esitetään tosiasioina totuudesta enemmän tai vähemmän poikkeavia tietoja. Päätöksen tekijä saattaa vilpittömästi luulla, että hän on saanut oikean ja riittävän kattavan informaation omaan ratkaisuunsa.

Vääksyn Yhteiskoulun rakennushankkeessa kunnanvaltuusto antoi valmistelutyöryhmälle toimeksiannon tehdä kokonaisnäkemyksen perusteella esitys siitä, tulisiko koulussa tehdä korjaustöitä osittain, täydellinen remontti koko kiinteistölle vai uuden rakentaminen. Mitä tapahtui?

Jo pian ryhmän järjestäytymisen jälkeen päätettiin esittää vanhan purkua ja uuden koulun rakentamista ilman, että olisi vaivauduttu tarkastelemaan siihen mennessä noin 100 000 euroa maksaneita tutkimustuloksia.

Perusteena lienee muistioista ilmenemätön arvio korkeista korjauskuluista toteamatta, että arvion tekijä oli maininnut tarkemman kustannuksen selvittämisen edellyttävän yksityiskohtaista arviota. Arvion tekijä ilmoitti selkeästi, että hänen arvionsa oli heitetty lapasesta.

Olin joulukuun alussa Kokun (Kotikunta-ryhmä) teltalla, jossa ryhmän valtuutettu kertoi, että hän oli saanut kattavat tiedot päätöksensä tueksi. Kysyessäni, oliko hän lukenut koulun rakenteista tehdyt tutkimustulokset, hän silmät kirkkaana väitti lukeneensa kaikki dokumentit moneen kertaan ja olleensa kaikissa valtuustoseminaareissa, joissa asiaa oli käsitelty.

Kun tutkimustulokset eivät ole olleet missään jakelussa – ei kunnanhallituksessa eikä valtuustossa, tiedustelin teknisestä virastosta valtuutettujen kiinnostuneisuutta tuloksista. Sain tekninen johtaja Harri Hirvoselta vastauksen, ettei hän ole tietoa jakanut muille kuin minulle. Tällainen arvo on 100 000 euron tutkimuksilla.

Toimittaja ErnoLaisi kirjoitti 15.11.2018 kolumnin Jättikoulun rakentaminen Vääksyyn on vastuutonta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juri Nieminen (koku) vastasi kirjoituksellaan Ei taloudellista eikä toiminnallista riskiä. Nieminen väitti, että ylläpitokulut ovat alemmat kuin nykyisen koulu ja että todellinen vuotuinen kulujen nousu on uuden ja entisen rakennuksen välinen poistoero.

Kun vanha koulu puretaan, sen osalta jäljellä oleva kirjanpitoarvo kirjataan vuosimenona alas. Siten uuden koulun poistomäärällä ei ole mitään asiayhteyttä vanhan koulun poistojen eikä uuden rakentamisesta johtuvien kustannusten välillä. Kunnassa noudatetaan rakennusten osalta 30 vuoden tasapoistoa, joten uuden koulun rakennuskustannuksesta kirjataan kuluiksi noin 500 000 euroa vuosittain.

Yksi Niemisen väitteistä oli, että ylläpitokulut alenevat uudistuksen myötä. Näin saattaa olla, mutta missä määrin. Vertailun vuoksi vuoden 2017 tilinpäätökseen liittyviä lukuja:

Vuotuiset käyttökulut Aurinkovuoren koulun osalta olivat 56,53 euroa/m2, yhteiskoulun osalta 60,54 euroa/m2 ja Anianpellon koulun osalta 97,69 euroa/m2. Luvut ovat aina suuntaa antavia, mutta jonkinlainen vertailupohja vanhan ja uudemman rakennuskannan aiheuttamista kustannuksista.

Valtuusto voi tehdä päätöksiä melko vapaasti harkintansa mukaan, kun vain huolehditaan, että ne on tehty muodollisesti oikein. Päätösten perusteena ei tarvitse olla tosiasioihin perustuvaa tutkimusta eikä asianmukaisia selvityksiä. Luulo ei ole kuitenkaan tiedon väärtti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 6. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 9. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 10. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 11. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 12. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 14. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 15. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.