Lukijalta: Missä ennen makasi joulupossu rosolleineen, retkottaa nyt joulusirkka nyhtökauroineen

Vehnästä valmistettu seitankinkku on yksi vaihtoehto vegaaniseksi joulukinkuksi. Janne Ranne

Joulu, tuo pimeän maan kirkas juhla on ruoan, rauhan ja rakkauden juhla-aikaa. Etenkin ruoan. Rauhankin tai ainakin sitä toivotetaan, vaan aina ei saavuteta. Ei kotona eikä maailmalla. Rakkauden, väliaikainen vieras sekin. Paitsi lasten ja lemmikkien rakkaus lienee pysyvämpää. Oliko joululla jotain muita merkityksiä? Niitä ei kenkään muista.

Jouluruoka on maultaan ja tuoksuiltaan orkesteri, joka vangitsee kokijansa. Ei anna nenälle eikä kielelle rauhaa. Ei ennen kuin aistit ja vatsat on täytetty ja tyydytetty. Ylitäytetty, ahmittu ja kahmittu yötä myöten.

Kaukana ovat kuitenkin ajat, jolloin joulupöydässä lepäsi porsaan peräpään osio. Hanuri eli kinkku oli joulupöydän kunkku. Kauniisti ruskettuneena ja neilikoilla kukitettuna kinkku himotti juhlakansaa.

Vaan nyt ovat ajat toiset. Vain sivistymättömät toisen ja kolmannenkin luokan kansalaiset saattavat poimia pakastealtaasta kinkun. Jouluna sitten huonoa omaatuntoa potien veistävät siivuja aaton hämyssä. Sinappia eivät levittele herkun ylle. Sen valmistus on aikoja sitten lopetettu lihan vähäisen menekin vuoksi.

Mennyt on mennyttä. Korea lopetti koiran syönnin ja Suomi sian. Sian aika joulun juhlapöydässä on ohi. Lopullisesti.

Possuihin voi sentään tutustua maatilamatkailutiloilla. Retkiryhmät ihmettelevät karsinoiden välistä kurkkiessaan, että miten ihania eläimiä onkaan joskus syöty. Hyi sentään!

Jokaisella ikäpolvella on omat mieltymyksensä. Siinä missä ennen makasi joulupossu rosolleineen, retkottaa nyt joulusirkka nyhtökauroineen. Valtaajat ovat atrian Sirkka, poutun Sirkka ja saarioisten Sirkka.

Ja miten tähän jouduttiin... Sisu Reipas ja muutama muu pohjalaanen innostui Acheta domesticus -sukuisesta kotisirkasta. Ensimmäinen lähetys tilattiin Hollannista, 15 000 kappaletta. Ja kun Pohjanmaalla ollaan, niin aina joku pistää paremmaksi. Innokas kasvattaja laajensi sirkkalaansa kahteentoista neliöön ja sai mahtumaan jo 200 000 sirkkaa.

Ensin uteliaisuus, sitten mahtava proteiini nostivat sirkat kauppojen hyllyille. Suklaasirkkaa, näkkärisirkkaa ja protskusirkkaa. Hintakin vain kaksisataa euroa kilolta ja mahtuuhan niitä kiloon aika monta. Ulkomailta tosin saisi satasella kilon, mutta siniristisirkka on valttia.

Eläin se on sirkkakin. Syö ja kakkaa. Toki vähemmän syö kuin sika, hiukan kaurahiutaleita ja porkkanaa, juomaksi vesi. Sirkkala on aina pienempi investointi kuin sikala. Ötökät asustelevat muovilaatikoissa kera tuhansin kaverein.

Sirkkakin kaipaa kyllä välillä omaa rauhaa. Lepäilee privaatissa munakennokolosessaan, ettei ihan stressatuksi tule. Sellainen stressilihahan on ihmiselle pahasta. Lämpimissä vällyissä sitten vikkelästi kasvavat ja kehittyvät.

Lyhyt on sirkan elämä. Kuusi viikkoa ja eliniänodote on saavutettu. Sitten jo isäntä paneekin herkut pussiin ja heittää pakkaseen. Horroshan siinä sirkalle tulee ja päätyy sitä kautta ikuiseen uneen.

Kinkkua jäi silti kaipaamaan moni, vaikka osa kansasta sirkasta innostuikin. Siitäpä Kiril Luova sai idean. Jauhoi sirkat ja pani myllyyn. Heitti mukaan Amerikasta tilatun uunikinkun makuaromin ja muutaman muun lisäaineen.

Seos kaadettiin sikamuottiin ja pantiin uuniin. Sirkkakinkku, uusi ja suutuntumalta hyvä innovaatio oli valmis. Enemmän energiaa ja vähemmän metaania. Kaikilla hyvä mieli ja tahto.

Maukasta joulua kaikille!

Sinikka Kallio (Saariston Sirkka)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.