Lukijalta: Kaksoiskansalaisia ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan

Nykyinen kansalaisuuslainsäädäntö palvelee hyvin maailmalla liikkuvia suomalaisia, toteavat kirjoittajat.

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä hallituksen esitys, jonka mukaan suomalaiset voisivat menettää kansalaisuutensa, jos he syyllistyvät vakaviin rikoksiin. Hallituksen esityksen mukaisesti Suomen kansalaisuuden menettäminen voisi ainoastaan koskea kaksoiskansalaisia, sillä kansalaisuudettomaksi tekeminen ei ole mahdollista.

Maailmalla asuvien suomalaisten panosta Suomen kehittämisessä on arvostettu itsenäisyyden alkuajoista alkaen. Vuonna 1927 perustetulla Suomi-Seuralla ja jo yli kaksikymmentä vuotta sen tuella toimineella ulkosuomalaisparlamentilla oli merkittävä rooli siinä, että Suomi hyväksyi kaksoiskansalaisuuden vuonna 2003.

Siihen saakka uuden maan kansalaisuuden ottanut suomalainen menetti Suomen kansalaisuuden. Perusteluna lainmuutokselle oli auttaa Suomen ulkopuolella asuvia säilyttämään yhteytensä Suomeen ja helpottaa mahdollista Suomeen paluuta.

Ulkomailla asuu noin 300 000 Suomen kansalaista, joista äänioikeutettuja on yli 251 000. Monet ulkosuomalaisista ovat ottaneet myös asuinmaansa kansalaisuuden. Kaksoiskansalaisuus on tärkeä mahdollisuus ulkosuomalaisille, jotka haluavat pitää yllä kulttuurista ja henkistä yhteyttä Suomeen.

Katsomme, että kansalaisuus syventää ja lisää luottamusta sekä siteitä Suomeen ja on omiaan lisäämään yhteenkuuluvuutta, lojaliteettia ja integraatiota. Sen sijaan kaksoiskansalaisten asettaminen eriarvoiseen asemaan horjuttaa luottamusta suomalaiseen yhteiskuntaan.

Nykyinen kansalaisuuslainsäädäntö palvelee hyvin maailmalla liikkuvia suomalaisia sekä Suomea kansainvälistyvässä ympäristössä, eikä sitä tule muuttaa.

Jarmo Virmavirta, Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja ja Ulkosuomalaisparlamentin puhemies

Eva Biaudet, Suomi-Seura ry:n varapuheenjohtaja

Markus Aaltonen, Suomi-Seura ry:n varapuheenjohtaja

Tina Strandberg, Suomi-Seura ry:n toiminnanjohtaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.