Lukijalta: Perusterveydenhuoltoa pitää parantaa järjestämistavasta riippumatta

Pentti Lampi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä valmistelee kilpailutusta, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut on tarkoitus siirtää kilpailutuksen voittaneen yhtiön kanssa yhteisyritykseen. Asia on ollut esillä julkisuudessa lähes ainoana mahdollisuutena parantaa perusterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä.

Tällaisessa tilanteessa lienee oikeutettua pohtia, mitä hyvältä perusterveydenhuollolta voisi odottaa ja mitä asioita hyvään toimintaan pääsemiseksi pitäisi ottaa huomioon. Miettiä voi myös sitä, miksi perusterveydenhuollon parantaminen ei onnistuisi nykyistä toimintaa kehittämällä.

Varsin yleisesti hyväksytään ajatus, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon pitää toimia integroidusti ja mielellään sujuvassa yhteistyössä sosiaalipalvelujen kanssa. Tärkeä on myös näkemys siitä, että kustannustehokas järjestelmä ei voi rakentua ilman toimivaa perusterveydenhuoltoa.

Pohdittavaksi tuleekin, vaatiiko tähän pääseminen järjestämistavan muuttamista tai yritysjärjestelyjä vai onnistuisiko asioiden korjaaminen muulla tavalla. Muutama asia tuntuu keskeiseltä.

Ensinnäkin erityisen tärkeää on tarkastella asiaa palveluja käyttävän väestön näkökulmasta. Palveluja tarvitsevat kuntalaiset odottavat sujuvaa asiakaslähtöistä toimintatapaa, hyvin yhteen sovitettua sosiaali- ja terveydenhuollon palvelua, jolle ominaista on oikea-aikaisuus, jatkuvuus ja kunkin toimintakyyn mukainen kuntoutus, seuranta, neuvonta ja ohjaus.

Palveluja käyttävä kuntalainen hyötyy toimintamallista, jossa palveluprosessit on mukautettu tiiviiseen, eri ammattiryhmien yhteistyöhön. Tarvitaan siis moniammatillisen toiminnan, työnjaon ja toimintatapojen kehittämistä. Tällainen työskentelytapa lienee yleisesti myös perusterveydenhuollon ammattilaisten toiveena.

Kuntalainen hyötyy mallista, jossa palveluprosessit on mukautettu tiiviiseen, eri ammattiryhmien yhteistyöhön.

Toisena tärkeänä asiana on syytä todeta, että terveyskeskukset eivät ole yleisesti ottaen viime vuosina olleet kovin vetovoimainen työpaikka monien ammattiryhmien näkökulmasta. Poikkeuksia tietysti on. On siis tarpeen luoda ja varmistaa terveyskeskuksista kilpailukykyisiä, nykyaikaisesti toimivia ja samalla haluttuja työpaikkoja.

Hyvin koulutettuja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kiinnostaa varmaan työpaikka, jossa palvelutoiminnan sujuvuus perustuu selkeään ammattiosaamiseen perustuvaan työnjakoon ja yhteistyöhön, hyvään johtamiseen, koulutusmahdollisuuksiin, hyvään perehdytykseen, tuen ja ohjaukseen saamiseen, riittävään resursointiin, asianmukaisiin turvallisuusjärjestelyihin, mahdollisuuteen joustaviin työjärjestelyihin sekä ajanmukaiseen digitalisaatioon.

Tällaiset asiat on helppo nähdä tärkeinä perusterveydenhuollon vetovoimatekijöinä. Ne eivät myöskään riipu palvelujen järjestämismuodosta.

Päijät-Hämeessä on pitkä historia yhteisestä kehittämisestä ja hyvästä vuoropuhelusta perustason ja erikoissairaanhoidon välillä. Yhteistyö potilas- ja asiakastyön tasolla on ollut yleensä sujuvaa. Työnjaosta on voitu sopia pääsääntöisesti kummankin tason mahdollisuuksien pohjalta palveluja käyttävien edun mukaisesti. Tulevien, suunnitelmissa olevien mahdollisten järjestelyjen ei soisi heikentävän yhteistyön mahdollisuuksia tai luovan ainakaan uusia raja-aitoja.

Päätöksentekijöiden pitää pohtia mahdollisten perusterveydenhuoltoa koskevien ratkaisujen vaikutuksia huolellisesti ja riittävän monipuolisesti unohtamatta demokraattisen hallinnon ja omistajaohjauksen ulottuvuuksia.

Kirjoittaja on lääkintöneuvos Hollolasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 2. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 3. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 4. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 5. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 6. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 7. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 8. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 9. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 10. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 11. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 12. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 13. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 14. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?
 15. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.