Lukijalta: Lientola tuli samalla hutkineeksi perheklinikan

Lahden kaupunginvaltuutettu Elisa Lientolan (vas.) vuodatti (27.11.) budjettikokouksen jälkeisiä tuntemuksiaan. Kirjoitus on otsikoitu, että ”toimimaton omistajaohjaus antaa tilaa populismille”. Jo tämä antoi viitteitä siitä, että päättäjällä oli mopo karannut pahasti käsistä.

Vaikka nimeäni ei kirjoituksessa mainittu, paikoin panetteluksi äitynyt arvostelu kohdistui perheklinikan perustamista esittäneeseen valtuutettuun, siis minuun, joten muutama täsmennys on paikallaan.

Kerrataanpa heti aluksi muutama perusseikka. Lahdessa kuntalain mukaista ylintä päätäntävaltaa käyttää asukkaiden valitsema valtuusto. Näin siis myös talousarvion osalta.

Vasemmistolaiselle työväenliikkeessä demokratia on aiemmin ollut se peruskivi, jolle rakennetaan. Lientola viis veisaa tästä periaatteesta, sillä hänen mielestään puolueiden (ei valtuustoryhmien) keskinäiseen talousarviosopimukseen ei valtuustossa olisi enää saanut olennaisilta osilta puuttua.

Olisi reilua, että Lientola olisi avoimesti kertonut, mistä hänen kiukuttelunsa nyt juontaa. Syynä on se, että useiden valtuutettujen aloite alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä on kadonnut omistajaohjausprosessissa ”molokin kitaan”, eikä se sisälly Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tulevaan budjettiin. Saman kohtalon koki aloitteeni vammaisten ihmisten henkilökohtaisen avun parantamisesta.

Lahden kaupungin omistajaohjauksesta on säädetty kaupunginvaltuuston hyväksymässä hallintosäännössä ja hyvinvointiyhtymän päätöksentekoprosessista perussopimuksessa, jotka Lientola on kritiikittä valtuustossa hyväksynyt, joten syyttävä sormi osoittaa myös häneen.

Lientola on siis valinnut kiukuttelussaan väärän osoitteen hutkiessaan populismin leimakirveellä minua siitä, kun rohkenin esittää ratkaisua monien perheiden hätään. Näin tehdessään hän tuli hutkineeksi leimakirveellä myös avun tarvitsijoita ja ennakoivan hoidon perheklinikan.

Lientolan esittämät syytökset toimivallan ylistyksistä vaikuttavat omituiselta höperöinniltä. Vastaavaa laintuntemuksen puutetta esittivät valtuustokokouksessa muutamat muutkin heidän väittäessään, että koska Lahti on antanut hyvinvointiyhtymälle sote-palvelujen järjestämisen, ei kaupunki voi näihin asioihin vaikuttaa.

Tämän tulkinnan osoittaa vääräksi äskettäin eronpyyntönsä jättäneen kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) lausunto lokakuulta, jolloin hän totesi, että ”kuntayhtymiä rahoittavat ja ohjaavat kunnat ovat viime kädessä vastuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä, eli (kuntien) taloushaasteet eivät saa vaarantaa perusoikeuksien toteutumista alueella”.

Valtuuston enemmistö (55–3) siis päätti hylätä ennaltaehkäisevän perheklinikan. Talousarviokirjaan kirjatuista korulauseista huolimatta perheiden ongelmat kasvavat, sillä mielenterveysongelmien ja huostaanottojen ennaltaehkäisyyn ei tule uusia voimavaroja, vaan nurkan takana väijyy jo uudet yt-neuvottelut henkilöstövähennyksineen. Huostaanottobisnekseen voimallisesti rynnivät sote-jätit kiittävät ja kumartavat vastuutaan väisteleviä päättäjiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Trion K-Supermarketin loppuminen yllätti asiakkaat ja Lahden elinkeinojohdon – "Ensimmäinen ajatus oli, että miksi?"
 2. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 3. Suomen sisäinen muuttoliike kasvatti Lahden väkilukua huhtikuussa
 4. Lahden Okeroisten liittymän viereen voi syntyä yli 200 työpaikkaa, tontti myös uudelle huoltamolle
 5. VR aikoo sulkea Lahden rautatieaseman palvelupisteen
 6. Lahtelaisen mestaripainijan Arvi Savolaisen korona-arki menee punttien parissa – "Painija kaipaa painimista"
 7. Heinolan uudet näköalaportaat johtavat rannasta ylös Harjulle
 8. Fellmanin ajot siirtyy elokuulle – yhteislähtökisa ei ole vielä kesäkuun alussa mahdollinen
 9. Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat
 10. Iitissä kerätään nimiä adressiin: yli 1 200 vastustaa Iitin ambulanssin yöpäivystyksen lopettamista
 11. Miestä epäillään kahden poliisin murhan yrityksestä – Espoon Mäkkylässä oli sijoitettu räjähteitä asunnon ovelle
 12. Orimattilan johto laati päät yhdessä säästölistaa, mutta päätöksiä saadaan vasta kesäkuun alkupuolella
 13. Hartolan kunnanjohtaja Merja Olenius hakee Kiteen johtoon
 14. Terassilupaa on hakenut vasta parisenkymmentä ravintolaa Lahdessa - kaupunginjohtaja Timosen mukaan Lahti kuuntelee herkällä korvalla mahdollisia lisätilatoiveita terasseista
 15. Kysymys & vastaus: Noutoruokapakkaukset näkyvät katukuvassa – onko roskaaminen lisääntynyt Lahdessa?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.