Lukijalta: Asiaa Aasiasta

Erkki Pöyhönen

On kumma, kun Aasian ilmastopäästöistä ei haluta puhua. Nyt on ollut viikkoja tiedossa Delhin ja lähialueiden savusumun aiheuttamista hengitysongelmista. Siis Intian kivihiilestä ja autoista, tulevasta savuista. Suuresta ihmispaljoudesta tulevaa ongelmaa ei haluta keskusteluun.

Kiinan Pekingissä on ollut myös paljon saastesumuja aiheuttaen suuria hengitysongelmia. Tässä on myös ongelmana kivihiilenpoltto ja autoliikenne ja ihmispaljous.

Näillä alueilla on myös ongelmaa puhtaan veden saannissa, joudutaan käyttämään pullotettua vettä paljon, siis muovipulloja. Tästä aiheutuu muovipullojen suuri määrä vesistöihin ja muualle luontoon.

Nämä maat ovat asukasluvultaan maailmansuurimmat maat. Täällä olisi todellista työtä ilmastotutkijoille ja ilmastonsuojelun koulutukseen. Onko uskallusta asia keskusteluun, vai vaietaanko asiasta?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 2. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 3. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 4. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 5. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 6. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 7. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 8. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 9. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 10. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 11. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 12. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä
 13. Kauris jäi sarvistaan kiinni jalkapallomaaliin Hollolassa
 14. Hennan alueen rakentaminen Orimattilassa on edelleen hidasta, mutta tonttikauppa käy hyvin – "Radanvarsialueet ovat tulevaisuuden paikka asua"
 15. Näppis: En ole vuosiin käynyt keskustassa. Hyvin olen pärjännyt laitojen palveluilla, kaikki tarvittava löytyy ja halvemmalla.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.