Lukijalta: Nyt on kuntien rohkean yhteistyön aika

Pekka Timonen

Päijät-Hämeen kuntien yhteistyötä on tiivistettävä, kiteytti Etelä-Suomen Sanomat 5.6. kertoessaan laajan asiantuntijajoukon tekemän Lahden skenaariotyön tuloksista. Samassa yhteydessä viitattiin työtä esitelleen valtuusto-infon keskusteluun, jonka aikana mainitsin, että mielestäni Lahden ei kannata ajaa kuntaliitoksia.

Alueelliset kilpailukykyarviot, kuntien väestöennusteet, valtiovarainministeriön näkymät kuntataloudesta ja lukemattomat muut tutkimukset kertovat tarpeesta yhdistää voimia Lahden kaupunkiseudulla ja koko Päijät-Hämeessä. Olemme kaikki ”heikolla hapella”.

Keskustelu kuntien yhteistyön tiivistämisestä kääntyy Päijät-Hämeessä kuitenkin helposti keskusteluksi kuntaliitoksista. Silloin yhteistyön motiiveja aletaan epäillä. Esiin kaivetaan vanhoja puheita, pelkoja ja epäonnistumisia. Tähän keskusteluun meillä ei nyt ole aikaa eikä voimavaroja.

Kuntarakenteet muuttuvat joka tapauksessa tulevaisuudessa. Päijät-Hämeen kokoinen kunta ei sinänsä olisi mikään kummajainen, sillä Suomessa on jo kuntia, joiden pinta-ala tai väestö on suurempi kuin koko Päijät-Hämeen.

Kaikki energia kannattaa nyt käyttää mahdollisuuksien nopeaan hyödyntämiseen ja rohkeaan uudistumiseen. Uudet korkeakoulut, sijainti Suomen parhaiden kasvualueiden tuntumassa, erinomaiset logistiset yhteydet ja ympäristöosaaminen ovat alueen erityisiä voimavaroja. Tunnustetaan faktat, katsotaan eteenpäin, uskalletaan ottaa riskejä.

Olen iloinen Päijät-Hämeen kuntien yhteistyön nopeasta tiivistymisestä. Hyvinvointiyhtymän muodostaminen oli merkittävä saavutus. Ensi viikolla alkavat neuvottelut valtion kanssa Lahden kaupunkiseudun yhteisestä MAL-sopimuksesta ja talvella käynnistyy useiden kuntien yhteinen työllisyyskokeilu.

Esiin kaivetaan vanhoja puheita, pelkoja ja epäonnistumisia. Tähän keskusteluun meillä ei nyt ole aikaa eikä voimavaroja.

Koronakriisin aikana maakunnan kuntajohtajat ovat pitäneet yhteiskokouksia lähes päivittäin. Niiden henki on ollut erinomainen. Linjauksia on sovittu yhdessä, tietoa on jaettu avoimesti ja resursseja hyödynnetty ennakkoluulottomasti. Tästä haluamme pitää kiinni myös kriisin jälkeen.

Kaiken tämän pitää olla vasta alku tulevaisuuden Suomen parhaalle kuntayhteistyölle. Rohkean yhteistyön aika on nyt.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.