Lukijalta: Ovatko nuoret Orimattilan homekoulujen pelinappuloina?

Kaikki politiikka on lapsipolitiikkaa. Lastensuojelun Keskusliiton toimintasuunnitelman 2020–2021 mukaan yhteiskunnan pitää pystyä varmistamaan, että jokaisella lapsella on hyvä olla ja kasvaa. Lastensuojelun Keskusliitto tavoittelee toiminnallaan sitä, että kaikkien poliittisten päätösten lapsivaikutukset arvioidaan ja lapsen oikeuksia osataan kunnioittaa myös arjen tasolla.

Arvoisat Orimattilan kaupungin päättäjät! Nyt on aika ottaa lapsi päätöksenteossa keskiöön. Orimattilan yhteiskoulun oppilaat ovat joutuneet poukkoilevan päätöksentekonne pelinappuloiksi pelikentällä, jossa altistutaan, oireillaan ja sairastetaan epäterveellisessä oppimisympäristössä.

Yhteiskoulussa aloitti elokuussa jälleen joukko oppilaita, innostuneita 7.-luokkalaisia. Osa heistä saapui Myllylän koulusta, jossa he ehtivät altistua useita vuosia. Osa saapui terveistä kouluympäristöistä, ja he altistuvat nyt yhteiskoulun sisäilmassa oleville haittatekijöille yhdessä 8.- ja 9.-luokkalaisten kanssa.

Juuri nyt Orimattilan yhteiskoulussa on oppilasmäärissä huippulukemat, 450 oppilasta. Juuri nyt Orimattilan kaupunki leikkii tämän joukon terveydellä!

Osalle oppilaista tehdään opetusjärjestelyjä koulurakennuksessa, osa opiskelee Areenalla, osa tunneista pidetään Wanhalla Amiksella, osa oppilaista käy kokeilemassa Jokivarressa opiskelua ja osa oppilaista on muuttanut tai on muuttamassa Orimattilasta pois yksin tai perheensä kanssa. Kukaan huoltaja ei halua lapsensa sairastuvan loppuelämäksi peruskoulun vuoksi. Lapsi on tärkeä ja meidän kaikkien aikuisten tehtävänä on suojella lapsia!

Vanhempainyhdistys on jokaisen lapsen ja perheen asialla. Mielestämme lapsella on oikeus perusopetukseen ryhmäopetuksessa. Lapsella on oikeus vuorovaikutukseen ja sosiaaliseen elämään oman luokkayhteisönsä kanssa. Tämä ei toteudu tällä hetkellä niiden lasten kohdalla, jotka oireilevat ja joita siirrellään paikasta toiseen.

Vetoamme tämän kaupungin päättäjiin! Nämä lapset tarvitsevat päätöksen, jonka seurauksena koko yhteiskoulu siirretään väistötiloihin syksyllä 2020.

Heidi Lind, pj.

Juha Lahtinen, vpj.

Mira Clewer

Terhi Kaikko

Orimattilan Yhteiskoulun vanhempainyhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 8. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 9. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 10. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 11. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.