Lukijalta: Aiempi sukupolvi taisteli yhdenvertaisen yhteiskunnan puolesta

Kirjoittaja kiittää veteraaneja ja rauhaa. Sami Lettojärvi

Meidän esivanhempamme taistelivat ne kuuluisat 105 kunnian päivää talvisodassa. Talvisodan ihme oli se, kun vaatimaton Suomen armeija torjui Neuvostoliiton hyökkäyksen ja näin ollen Suomi, sellaisena niin kuin se tunnetaan, säilyi.

Mutta mitään muuta en arvosta kuin heidän taistelemalla saatua rauhaa. Pyrkimys rauhaan ja välttämällä viimeiseen asti aseellista konfliktia, on paras lahja minkä mikään maa voi osakseen saada.

Rauhalle voi perustaa kaiken. Opetusneuvos Yrjö Kallinen sanoi, että on hyvin hankalaa puhua rauhasta sellaisen kanssa, jolla on esi-isiltä perittyä sotaintoa päällä.

Lähipiiristäni mummoni veljenpoika inhosi sotaa juuri silloin, kun sodan kauhuista keskusteltiin vihollista epäinhimillistäen. Hän oli viisas ja ahkera työmies, jonka ajatuksia pienenä kuuntelin.

Sodassa ei ole mitään hienoa. ”Kaunis on kuolla joukkosi edessä” ei toimi silloin, kun omaiset jäävät suremaan ja työt jää kotona kesken. Omaisille jää muisto isästä tai lapsesta. Kuvasta piirongin päällä.

Kiitos veteraaneille maamme puolustamisesta ja ennen kaikkea siitä, että voitiin perustaa moniarvoinen, kaikille yhteinen yhteiskunta. Kiitos veteraaneille siitä, että meillä on sananvapaus, joka suojelee myös ihmisarvoa koska perustuslaki takaa meille kaikille tasavertaisuuden. He eivät varmaan ymmärtäisi nykyajan ilmiöitä, jossa yhtäläistä ihmisarvoa kannattavaa sisäministeriä maalitetaan deep fake -videoilla tähtäimessä hänen sanomisensa vääristely sosiaalisessa mediassa.

Kun katson kirkkomaata, niin kyynel tulee silmäkulmaan, koska tällaisen maan meille taistelitte.

Sami Korkiakoski

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 4. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 5. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 6. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 7. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 8. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 9. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 10. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 11. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 12. Peliitat haki pisteet Imatralta
 13. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 14. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 15. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.