Lukijalta: Liha, pakattuna vai ilman?

Meidän tulisi keskittyä siihen, miten syömämme elintarvikkeet pakataan.

Helsingin kaupunki, Lahden kaupunki, Unicafen ruokala, tässä vain muutamia tahoja, jotka viime aikoina ovat miettineet tai jo lopettaneet lihan käytön ruokaloissaan perustellen asiaa lihantuotannon vaikutuksilla ilmastoon.

Julkiset toimijat ovat toiminnallaan aiheuttaneet paljon keskustelua ja otsikoita syyllistäen ilmaston pilaamisesta kotimaisen ruuantuotannon alkutuottajat, mikä on tuntunut heistä pahalta, etenkin kun huomioidaan maatalouden yleinen tilanne nykyään.

Kun mietitään, millaisen hiilijalanjäljen kotimainen lihan- tai maidontuotanto aiheuttaa, eivät alan asiantuntijatkaan ole asiasta yksimielisiä. Laskentatapoja on monia ja niistä kiistellään aina EU-tasoa myöten.

Tässä kohdin onkin syytä jokaisen kuluttajan kaivaa vanhat biologian opit muistista ja muistella fotosynteesin kaavaa, missä vihreät kasvit muuttavat ilman hiilidioksidia hapeksi ja sokeriksi, ja luottaa omaan järkeen. Toisin sanoen: mitä enemmän meillä Suomessa on hyvin kasvavaa nurmea, sitä enemmän se nielee ilman hiilidioksidia. Koska nurmea pyritään kasvattamaan eläimille mahdollisimman paljon, herää kysymys: miten tämä voi pilata ilmastoa?”

Sen sijaan, että väännämme kättä pihatoissa märehtivistä lehmistä, meidän tulisi keskittyä siihen, miten syömämme elintarvikkeet pakataan. Suurin osa kotiin kannetuista makkaroista tai jauhelihasta on pakattu muoviin, jota sitten tuskaisena keittiön jätepussit täynnä kannamme joka viikko kierrätykseen. Kyllä, kierrätykseen – eikö se sitten ole oikein, muovihan kiertää takaisin? Aivan, mutta suuri osa muovipakkauksista poltetaan energiaksi.

Kun tiedetään, että erilaiset muovit ovat öljypohjaisia tuotteita, saa kierrätys uuden merkityksen. Kierrätämme siis öljyä poltettavaksi, joka ei enää niin innostavalta kuulostakaan.

Vain pieni osa elintarvikepakkauksista käytetään muiden muovituotteiden raaka-aineeksi, mutta tämä vaatii kuluttajilta tarkempaa lajittelua, mahdollista pesua ja taloyhtiöiltä uusia jäteastioita, jotka aiheuttavat lisäkuluja. Haluammeko tällaista, eikö olisi järkevämpää pyrkiä pois tai ainakin vähentää jätteen tuottamista ylipäätään.

Mihin ovat kadonneet ne entisaikojen lihatiskien sedät ja tädit, jotka pyöräyttivät makkarat paperiin, siivuttivat tarvittavan määrän metrin mittaisesta pötköstä tai heittivät palapaistia puntariin kymmenen gramman tarkkuudella ja teippasivat tarralapulla paperin kiinni? Onko kuluttajista tullut laiskoja, kun muovipaketin voi poimia kyytiin kysymättä mitään, vai kauppiaista tehokkuuden tavoittelijoita, kun lihatiskille ei tarvitse palkata ketään?

Hygieniamääräyksetkin ovat todennäköisesti muuttuneet, mutta tehdäänkö kaikki edellä mainittu sen kustannuksella, että kannamme muovipakkauksia eli öljyä, poltettavaksi? Pakkauspaperit tehdään uusiutuvasta materiaalista eivätkä ne luonnossakaan säily viittä sataa vuotta, kuten muovi, jos ne sinne päätyisivät.

Sen sijaan, että osoitamme sormella laitumella tallustelevaa lehmää ja tilallaan touhuavaa viljelijää, kääntäkäämme sormi pakkauksiin ja siihen, miten niistä päästä eroon. Suomalaisella, laadukkaalla lihalla on kysyntää, pakataan se vain oikein – hiilijalanjälkiä jättämättä.

Sanna HeikkinenPuheenjohtajaOrimattilan Keskusta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 2. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 3. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Vastakohta ei ole väärässä, vaan erilainen
 4. Pääkirjoitus: Korona varjostaa Vanhasen budjettiesitystä
 5. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 6. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 7. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 10. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 11. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 12. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 13. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 14. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 15. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.