Lukijalta: Liha, pakattuna vai ilman?

Meidän tulisi keskittyä siihen, miten syömämme elintarvikkeet pakataan.

Helsingin kaupunki, Lahden kaupunki, Unicafen ruokala, tässä vain muutamia tahoja, jotka viime aikoina ovat miettineet tai jo lopettaneet lihan käytön ruokaloissaan perustellen asiaa lihantuotannon vaikutuksilla ilmastoon.

Julkiset toimijat ovat toiminnallaan aiheuttaneet paljon keskustelua ja otsikoita syyllistäen ilmaston pilaamisesta kotimaisen ruuantuotannon alkutuottajat, mikä on tuntunut heistä pahalta, etenkin kun huomioidaan maatalouden yleinen tilanne nykyään.

Kun mietitään, millaisen hiilijalanjäljen kotimainen lihan- tai maidontuotanto aiheuttaa, eivät alan asiantuntijatkaan ole asiasta yksimielisiä. Laskentatapoja on monia ja niistä kiistellään aina EU-tasoa myöten.

Tässä kohdin onkin syytä jokaisen kuluttajan kaivaa vanhat biologian opit muistista ja muistella fotosynteesin kaavaa, missä vihreät kasvit muuttavat ilman hiilidioksidia hapeksi ja sokeriksi, ja luottaa omaan järkeen. Toisin sanoen: mitä enemmän meillä Suomessa on hyvin kasvavaa nurmea, sitä enemmän se nielee ilman hiilidioksidia. Koska nurmea pyritään kasvattamaan eläimille mahdollisimman paljon, herää kysymys: miten tämä voi pilata ilmastoa?”

Sen sijaan, että väännämme kättä pihatoissa märehtivistä lehmistä, meidän tulisi keskittyä siihen, miten syömämme elintarvikkeet pakataan. Suurin osa kotiin kannetuista makkaroista tai jauhelihasta on pakattu muoviin, jota sitten tuskaisena keittiön jätepussit täynnä kannamme joka viikko kierrätykseen. Kyllä, kierrätykseen – eikö se sitten ole oikein, muovihan kiertää takaisin? Aivan, mutta suuri osa muovipakkauksista poltetaan energiaksi.

Kun tiedetään, että erilaiset muovit ovat öljypohjaisia tuotteita, saa kierrätys uuden merkityksen. Kierrätämme siis öljyä poltettavaksi, joka ei enää niin innostavalta kuulostakaan.

Vain pieni osa elintarvikepakkauksista käytetään muiden muovituotteiden raaka-aineeksi, mutta tämä vaatii kuluttajilta tarkempaa lajittelua, mahdollista pesua ja taloyhtiöiltä uusia jäteastioita, jotka aiheuttavat lisäkuluja. Haluammeko tällaista, eikö olisi järkevämpää pyrkiä pois tai ainakin vähentää jätteen tuottamista ylipäätään.

Mihin ovat kadonneet ne entisaikojen lihatiskien sedät ja tädit, jotka pyöräyttivät makkarat paperiin, siivuttivat tarvittavan määrän metrin mittaisesta pötköstä tai heittivät palapaistia puntariin kymmenen gramman tarkkuudella ja teippasivat tarralapulla paperin kiinni? Onko kuluttajista tullut laiskoja, kun muovipaketin voi poimia kyytiin kysymättä mitään, vai kauppiaista tehokkuuden tavoittelijoita, kun lihatiskille ei tarvitse palkata ketään?

Hygieniamääräyksetkin ovat todennäköisesti muuttuneet, mutta tehdäänkö kaikki edellä mainittu sen kustannuksella, että kannamme muovipakkauksia eli öljyä, poltettavaksi? Pakkauspaperit tehdään uusiutuvasta materiaalista eivätkä ne luonnossakaan säily viittä sataa vuotta, kuten muovi, jos ne sinne päätyisivät.

Sen sijaan, että osoitamme sormella laitumella tallustelevaa lehmää ja tilallaan touhuavaa viljelijää, kääntäkäämme sormi pakkauksiin ja siihen, miten niistä päästä eroon. Suomalaisella, laadukkaalla lihalla on kysyntää, pakataan se vain oikein – hiilijalanjälkiä jättämättä.

Sanna HeikkinenPuheenjohtajaOrimattilan Keskusta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää
 2. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 3. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 4. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 5. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 6. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 7. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 8. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 9. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 10. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 11. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 12. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 13. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 14. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 15. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.