Lukijalta: Kerinkallion päiväkotia ei saa lakkauttaa!

Kuinka Euroopan vihreän pääkaupungin imagoon sopii se, että vanhemmat pakotetaan viemään lapsensa autolla pitkien matkojen päähän hoitoon?

Kerinkallion päiväkoti on pidetty ja turvalliseksi koettu päiväkoti rauhallisella Saksalan asuinalueella. Päiväkoteja koskeva palveluverkkoesitys ja Lahden kaupungin ensi vuoden talousarvioesitys pitää sisällään esityksen Kerinkallion päiväkodin lakkauttamisesta. Ajatuksena on sijoitella päiväkodin noin 165 lasta vuonna 2020 valmistuvaan Launeen monitoimitalon yhteyteen tulevaan päiväkotiin tai muihin Lahden päiväkoteihin. Vanhemmille on tullut kehotus alkaa hakea lapsilleen uusia hoitopaikkoja.

Kerinkallion vuonna 1979 valmistunut ylätalo on viime vuosien korjauksista huolimatta tullut tiensä päähän, ja alatalo koostuu tänä vuonna rakennetuista väliaikaisista tilaelementeistä. On nurinkurinen ajatus, että alatalo jäisi palvelemaan Lahden muiden päiväkotien väistötilana ja alueella asuvat lapset ohjataan muualle, vaikka myös ylätalon lapset mahtuisivat siihen.

Jo nyt eteläisen Lahden päiväkodit ovat tupaten täynnä, joten hoitopaikan ”saa” toiselta puolelta kaupunkia. Tuudittaudutaanko jo nyt hätäisesti väestöennusteen mukaiseen väestön vähenemiseen, minkä turvin kokonainen kaupunginosa aiotaan jättää ilman päivähoitopalveluita?

Kuinka Euroopan vihreän pääkaupungin imagoon sopii se, että vanhemmat pakotetaan viemään lapsensa autolla pitkien matkojen päähän hoitoon, kun tähän asti päiväkotimatkat on voinut kulkea suurilta osin jalan? Kuljetuksista syntyy suuri hiilijalanjälki.

Launeen monitoimitalo ei palvele Saksalassa asuvia. Myös Mustikkamäen päiväkoti on siirtymässä sinne, joten onko monitoimitalon mitoitus riittävä lapsille ja henkilökunnalle? Lakkautus koskee myös työntekijöitä – saavatko kaikki varmasti jatkaa työtään monitoimitalossa? Päiväkotien henkilökunta tekee mittaamattoman arvokasta työtä, joten huolena on myös heidän jaksaminen.

Lahden kaupunki yrittää houkutella uusia asukkaita varsinkin pääkaupunkiseudulta. Asuinpaikkaa valitessa lähipalvelut ovat suuressa roolissa. Imagon rakentaminen ei saisi tapahtua pienimpien ja äänettömien kaupunkilaisten kustannuksella. Palveluiden lakkauttaminen näivettää asuinalueita väistämättä ja muuttaa väestörakennetta. Onko päiväkodin lakkauttamisen sosiaalisia vaikutuksia arvioitu lainkaan? Lapsiperheet osaavat äänestää jaloillaan, joten siinä samassa katoavat myös tulevaisuuden veronmaksajat.

Toivon, että kaupunki ei tekisi lyhytnäköisiä ratkaisuja hätiköidysti. Toivon päättäjiltä nyt rohkeutta säilyttää jotain pientä ja paikallista. Monitoimitaloihin keskittäminen on tämän hetken trendi, mutta se ei saa tapahtua paikallisten päiväkotien kustannuksella. Kerinkallion päiväkodin lakkauttaminen ei ole lasten ja perheiden edun mukaista.

Marianne Kämikolmen lapsen äitiSaksala-seuran hallituksen jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu