Rokotus suojaa myös muita

Influenssarokote on turvallinen suoja kausiflunssaa vastaan. Sami Lettojärvi

Influenssarokotukset alkoivat tällä viikolla Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän alueella. Moni työterveyden piirissä oleva on voinut ottaa rokotuksen jo aiemmin. Rokotetta suositellaan ainakin 65 vuotta täyttäneille, pikkulapsille ja vaikeita perussairauksia sairastaville. Näille rokote on ilmainen.

Maksuton rokote on tarjolla lisäksi varusmiespalvelun aloittaville, laitoksissa pitkään oleskeleville sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle.

Rokote hyödyttää paitsi rokotuksen ottajaa itseään, myös lähipiiriä. Siksi sitä suositellaan myös vakavasti sairaiden omaisille ja hoiva-alan työntekijöille. Pakolliseksi rokotetta ei ole säädetty edes hoitoalalla työskenteleville, vaikka rokotuksen ottamisella voi olla vaikutusta myös hoidettaviin. On vaikeaa ymmärtää, miksi hoitoalalla rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, samoin sitä, miksi alalla työskentelevä ei rokotetta halua.

Jotta influenssaa vastaan syntyisi laumaimmuniteetti, rokotekattavuuden pitäisi olla ainakin 80 prosenttia. Viime kaudella rokotteen otti vajaat 1,2 miljoonaa suomalaista. Neljä vuotta aiemmin määrä oli noin 650 000, ja kirjattujen rokotus­annosten määrä on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. (Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL)

Kymmenen vuotta sitten annettu sikainfluenssarokote vei monilta luottamuksen rokotteisiin, koska rokote lisäsi narkolepsiatapauksia. Influenssarokote ei sisällä samoja tehoste- tai säilöntäaineita eikä muidenkaan yleisesti tarjolla olevien rokotteiden ole todettu aiheuttaneen vastaavantyyppisiä riskejä tai lisänneen sairastuvuutta.

Kuten THL muistuttaa, ravinnon ja puhtaan veden jälkeen rokotteet ovat kaikkein merkittävin terveyteen vaikuttava tekijä. Jos rokotuksia ei annettaisi tai otettaisi, riskimme sairastua moniin vakaviin tarttuviin tauteihin olisi merkittävä. Nykyaikana ei vain pystytä kuvittelemaan, millaista elämä on ollut isorokon ja polion kaltaisten, rokotteiden ansiosta lähes täydellisesti voitettujen sairauksien kanssa. Lisäksi olemme suojassa monilta jälkitaudeilta, joita sikotaudit, tuhkarokot ja muut kulkutaudit toivat tullessaan.

Influenssaa ei ehkä mielletä niin vakavaksi ja helposti tarttuvaksi, että rokotetta lähdettäisiin jonottamaan, saati, että siitä haluttaisiin itse maksaa. Rokote ei ole kallis, reilut 10 euroa, mutta vaatii reseptin, mikä voi osaltaan jarruttaa intoa.

Influenssa voi olla tautina itsessään raju ja aiheuttaa vakaviakin jälkitauteja. Siksi siltä suojautuminen on järkevää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu