Kisapuiston jumi ei hellitä

Kisapuistoon kaavaillun stadionin havainnekuva uhkaa jäädä pelkäksi haavekuvaksi. Arkkitehtipalvelu Oy

Huuhkajina tunnettu miesten jalkapallomaajoukkue täytti taannoin kannattajiensa unelman raivaamalla tiensä EM-lopputurnaukseen. Täydellä Töölön stadionilla riemuitsi kymmenentuhannen katsojan joukossa myös Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen, joka twitter-viestissään painotti aiheellisesti saavutuksen lahtelaista sävyä.

”Eläköön myös lahtelainen jalkapallo!” Timonen päätti viestinsä. Tästä voisi ajatella hänen oppineen tuoreena lahtelaisena jo arvostamaan täkäläisen jalkapallon kunniakkaita perinteitä. Nuorisotyön kasvattamien maajoukkuepelaajien ohella niihin on lukeutunut myös seurojen menestys niin kotimaisilla kuin ajoittain jopa kansainvälisillä kentillä.

2000-luvulla menestys on ollut entistä tiukemmassa. Nykyisellä lipunkantajalla FC Lahdella on pienen budjetin seurana ollut haastavaa puolustaa asemiaan kiristyvässä kilpailussa, jossa yhä useampi vastustaja on päässyt operoimaan uusilla, sekä seurojen että yleisön tarpeita paremmin palvelevilla stadioneilla.

Kuopiossa on vireillä kansalaisaloite stadionin viimeistelemiseksi. Lahdessa kerättiin jo yli neljä vuotta sitten 10 000 nimeä Kisapuiston kunnostamisen taakse, mutta stadionhanke on yhä jumissa. Se turhauttaa myös osaa poliittisista päättäjistä, joista moni ihmetteli viimeksi budjettivaltuustossa, missä uusi pääkatsomo viipyy.

Vastatessaan näihin tiedusteluihin Timonen paljasti, ettei hänen eläköönhuutonsa lahtelaiselle jalkapallolle tarkoita, että hän olisi kääntynyt aiempaa myötämielisemmäksi Kisapuisto-hankkeen toteuttamiselle. Hän antoi ymmärtää hankkeen seisovan, koska pääkatsomon käyttömenoille ei ole löydetty tarpeeksi maksajia. Tutkitut mallit edellyttäisivät kaupungin kasvattavan merkittävästi tukeaan stadionin pääkäyttäjälle FC Lahdelle, eikä kaupungilla tunnu olevan tähän haluja.

FC Lahti on osakeyhtiö, joten tuen olisi Timosen mukaan oltava vertailukelpoinen muiden yritystukien kanssa. Osakeyhtiö on tosin myös muiden muassa Pelicans, jonka käyttämiä tiloja kaupunki subventoi oman vertailunsa mukaan yli kymmenkertaisesti FC Lahteen verrattuna. Vertailukelpoisuudesta puhuttaessa jalkapalloilijat voisivat myös kysyä, kuinka tasapuolisesti kaupunki on valmis takaamaan riittävän laadukkaat olosuhteet kaikille pääsarjaseuroilleen.

Kysymys on viime kädessä siitä, minkä arvoiseksi kaupunki katsoo, että Lahti pysyisi kartalla kotimaisessa pääsarjajalkapallossa. Vaatimukset muodollisesti täyttävä hiihtostadion ei kelpaa täydelliseksi vastaukseksi, koska kukaan ei pysty takaamaan, että siellä voitaisiin pelata jalkapalloa niin varhain keväällä kuin Veikkausliigassa nykyään edellytetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu