Kurjuus tulee ohitetuksi, jos se hyödyttää itseä

Hanna Myyrä

Ilmastonmuutoskeskustelu on tehnyt vastuullisesta kuluttamisesta lähinnä ympäristönsuojelukysymyksen, vaikka sen pitäisi käsittää paljon muutakin.

Kuinkahan moni esimerkiksi jouluostoksia tehdessään oikeasti ajattelee, kestävätkö tuotteiden valmistusketjut päivänvaloa vai onko jossakin osassa ketjua lapsityövoimaa tai alipalkattua ja ylipitkää työpäivää tekeviä? Veikkaan, että aika harva.

Kun kyse on omasta kuluttamisesta, hinnalla on usein ratkaiseva merkitys. Viimeviikkoinen Musta perjantai -villitys huusi suureen ääneen, että kannattaa ostaa, kun halvalla saa – olivat tuotteet oikeasti tarjouksessa tai eivät.

Italiassa on paljastunut, että myös arvostettujen ja kalliiden luksusbrändien takana voi olla kurjissa oloissa, puoli-ilmaiseksi teetettyä työtä. Näiden laatumerkkien ylin johto pystyy ummistamaan silmänsä ongelmilta, kun se on tehnyt sopimukset vain tiettyjen hankkijoiden kanssa.

Pitkien alihankintaketjujen toiminnasta ne ovat voineet pysytellä tietämättöminä. (HS 27.11.) Kuulostaa erikoiselta, että tuotteen valmistaja ei tunne tuotantoketjuaan. Yksikään vastuullinen yhtiö ei voi toimia siten.

Tunnettujen brändien, kuten Armanin, tuotteita on teetetty Italiassa, eurooppalaisessa oikeusvaltiossa, muutaman euron päiväpalkalla paperittomilla siirtolaisilla. Näin tuotteisiin on voitu kirjata tuotteen valmistusmaaksi Italian, ja kuluttaja on luottanut siihen, että valmistusmaa takaa työtekijöille kohtuullisen korvauksen ja siedettävät työolot.

Tällaista toimintaa on vaikeaa käsittää. Yhtä vaikeaa on käsittää sitä, jos paljastukset eivät johda mihinkään ja jos tuotteiden menekki jatkuu ennallaan.

Kuluttajilla pitäisi olla oikeus uskoa siihen, että tuotteiden valmistus ei rakennu riiston varaan. Ehkä on liian helppoa sulkea silmänsä kurjuudelta ja olettaa, että oma monen tonnin käsiväsky on kalleutensa perusteella varmaankin oikeudenmukaisesti teetetty. Jokaisen ostoksen kohdalla on myös vaikeaa lähteä selvittämään, millainen tuotantoketju sen takana on.

Halpavaateketjujen tuotannon puutteista on kyllä raportoitu, mutta vaikuttaako se ostopäätöksiin, on eri juttu. On helppoa ohittaa koko kysymys sillä, että yksi ostos ei muuta maailmaa.

Jos tavaroita ostettaisiin nykyistä vähemmän vaikka kalliimmalla hinnalla, tuskin kukaan joutuisi ahdinkoon sen vuoksi, että kodin säilytystilat näyttävät liian tyhjiltä. Nykyisin ongelma tuppaa olemaan suurella osalla meistä päinvastainen.

Näin hilpeillä mietteillä suuntaan itse lahjaostoksille enkä väitä olevani muita parempi, vaikka en yleensä osta mitään turhaa enkä edes pidä shoppailusta.

Yksi kohtalaisen helppo ratkaisu on suomalaisten tuotteiden suosiminen. Koska meillä ei saa alittaa työehtosopimuksen ehtoja, voi olla hyvillä mielin siitä, että tuotteen tekijät ovat saaneet työstään kohtuullisen korvauksen. Samoin voinee luottaa siihen, että suomalaisyritykset ovat vastuullisia myös niissä maissa, joissa teettävät tuotteitaan alihankintana.

Kotimainen hankinta ei ole ympäristönkään kannalta kaikkein huonoin. Pitkät kuljetukset kasvattavat aina hiilijalanjälkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu