Keskusta tukki Rinteen tien

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni poistui puolueen eduskuntaryhmän kokouksesta maanantaina. Mikko Stig

Antti Rinteen (sd.) taival pääministerinä umpeutui käytännössä maanantaina, jo kaksi päivää ennen kuin eduskunnan oli määrä äänestää hallituksen ja ennen kaikkea Rinteen luottamuksesta niin sanotun postisotkun poikiman välikysymyksen perusteella.

Maton Rinteen alta nykäisi toiseksi suurin hallituspuolue keskusta, jonka eduskuntaryhmä päätyi pitkäksi venähtäneessä kokouksessaan ilmaisemaan vahvan epäluottamuksensa pääministeriä kohtaan, tosin häveliäästi nimeä mainitsematta.

Muut hallituspuolueet olisivat vielä olleet valmiita suomaan Rinteelle tietyin edellytyksin toisen mahdollisuuden sen jälkeen, kun tämä oli selvittänyt postisotkun yhteydessä antamiaan ristiriitaisia lausuntojaan hallituksen johdon kriisipalaverissa sunnuntai-iltana.

Keskustan tuoretta puheenjohtajaa Katri Kulmunia Rinteen selitykset eivät riittäneet vakuuttamaan, vaan hän katsoi parhaaksi viedä asian puolueensa eduskuntaryhmän käsiteltäväksi. Ryhmä totteli keskustan kentältä kantautunutta väkevää palautetta eikä tohtinut ruveta Rinteen takuumieheksi.

Se oli eduskuntaryhmältä kova ratkaisu, jonka Kulmuni heti perään vei keskustan puoluehallituksen siunattavaksi. Sen jälkeen SDP:n vastuulle jäi tehdä tapahtuneesta tarvittavat johtopäätökset.

Tukkimalla Rinteen pääministeritien keskusta pääsi maksattamaan SDP:lle potut pottuina kesän 2003 tapahtumat, kun Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan pääministerin paikalta demareiden menetettyä häneen luottamuksensa niin sanotun Irakgaten tiimellyksessä. Jäätteenmäen arvioitiin tuolloin puhuneen eduskunnalle palturia osuudestaan tapahtumiin.

Rinnettä ei ainakaan vielä ole kukaan todistanut valehtelijaksi, vaikka oppositio on niin väittänyt. Omavaltaisesta esiintymisestä seurannut luottamuspula oli kuitenkin seikka, joka koitui Rinteenkin kompastuskiveksi.

Ratkaisuaan keskusta perusteli myös tarpeellaan pitää hallitus toimintakykyisenä nykyisellä pohjallaan. Siihen, kuten hallituskumppaneihinsa, keskusta vakuutti edelleen olevansa tyytyväinen, eikä ihme, sillä puolue onnistui ujuttamaan hallitusohjelmaan tärkeimmät tavoitteensa murskaavasta vaalitappiostaan huolimatta.

Uutta hallituspohjaa saati uusia vaaleja ei kaipaa yksikään hallituspuolue, koska seurauksena mitä ilmeisimmin olisi perussuomalaisten esiinmarssi ja täydellinen poliittinen suunnanmuutos. Siksi kaikille lienee pienin paha ohittaa nyt puhjennut kriisi vain parilla ministerivaihdoksella ja jatkaa sen jälkeen kuten ennenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 2. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 3. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa
 4. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 5. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 6. Uudet tutkat hillitsevät liikennettä Nelostiellä - nopeusrajoituksia noudatettu aiempaa paremmin
 7. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 8. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 9. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 10. Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista – "Erilaisilla kuiduilla on hyvinvointiimme erilaisia vaikutuksia"
 11. Tiedätkö, missä aikuinen saa skuuttailla? Suositun kulkupelin säännöt tunnetaan heikosti
 12. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 13. Kiireettömästi uudistunut Audi on kasvattanut kokoa, mutta sillä on tutut geenit
 14. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 15. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.