Rinne väistyy takavasemmalle

Antti Rinne lähtee pääministerin paikalta ja jättää hallituksensa pian valittavan seuraajansa johdettavaksi.

Kesti yön yli, ennen kuin Antti Rinne ja SDP olivat valmiita tunnustamaan julkisesti, että Rinteen aika pääministerinä oli kulunut loppuun päähallituskumppani keskustan menetettyä häneen luottamuksensa postisotkun jälkimainingeissa ja ehkä laajemminkin.

Vielä maanantai-iltana Rinne näytti kameroiden edessä valmiilta taistelemaan asemastaan katkeraan loppuun asti. Mutta kun keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän nokkamies Antti Kurvinen olivat tiistaina heti aamusta vahvistaneet kantansa silmätysten Rinteen kanssa, tämän oli vedettävä siitä väistämätön johtopäätöksensä. Keskusteltuaan ensin eduskuntaryhmänsä kanssa Rinne suunnisti Mäntyniemeen, jossa hän pyysi ja sai eron itselleen sekä hallitukselleen presidentiltä.

Toki niin Rinne kuin SDP:n puoluehallitus ymmärsivät varmasti jo maanantaina, että Rinteen edellytykset jatkaa pääministerinä olivat menneet. Demarit eivät kuitenkaan halunneet oitis näytellä pienemmän hallituskumppanin heille varaamaa roolia, vaan seisoivat pääministerinsä takana niin pitkään kuin se oli mahdollista ja jättivät konnan roolin keskustalle tässä dramaattisessa näytelmässä.

SDP:n ja keskustan väliseen suhteeseen tapahtunut jättää syvän haavan. Nähtäväksi jää, kuinka pitkään kestää, ennen kuin kaksikko kykenee jälleen luottamaan toisiinsa siinä määrin kuin se on hallituskumppaneiden kesken tarpeen.

Ensimmäinen koetinkivi ovat pian alkavat hallitusneuvottelut. Ne kertovat, kykenevätkö SDP ja keskusta yhteistyöhön samassa hallituksessa edes uuden pääministerin johdolla, Rinteen jättäytyessä nyt taka-alalle. Periaatteessa sen pitäisi olla selvää, sillä kaikki hallituspuolueet haluavat jatkaa nykyisellä pohjalla ja ohjelmalla. Aikaa ei ole tuhlattavaksi, sillä maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen.

Hallitusta ryhtynee kokoamaan SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja, liikenneministeri Sanna Marin, joka siten saa etumatkaa kilpajuoksussa Rinteen paikalle. Kilvasta voi tulla aito, sillä ainakin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on myös valmis palvelemaan pääministerinä, jos puolue ja isänmaa kutsuvat.

Uusi hallitus nimitettäneen ensi viikolla. Sen jälkeenkin ilmaan jää yhä kysymyksiä. Yksi niistä kuuluu, kasvattiko postisotku Rinteen syntisäkin todella niin painavaksi, että sen piti johtaa pääministerin eroon, vai jäikö taustalle muutakin. Ja miksi pääministereiden ylipäätään on enää liki mahdotonta selviytyä kunnialla loppuun asti? Kaikkea tuskin voi selittää vain perussuomalaisten nousulla ja sosiaalisen median voimalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 4. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 5. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 6. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 7. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 8. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 9. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 10. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 11. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 12. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 13. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 14. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 15. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.