Päänavaajaa haetaan yhä

Valtakunnasovittelija Vuokko Pekkalaa työllistää nyt Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuskiista. Seppo Samuli / Lehtikuva

Valtakunnan sekoittanut postilakko saatiin loppumaan viime viikolla, mutta työmarkkinat eivät sillä rauhoittuneet. Valtakunnansovittelijan toimistolla on riittänyt tälläkin viikolla vilskettä, kun Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto jatkavat siellä siitä, mihin ne keskenään jäivät vaikeissa työehtosopimusneuvotteluissaan. Ensimmäinen sovintoesitys on jo tullut tyrmätyksi.

Teollisuusliitto latasi sovittelulle painetta varoittamalla taannoin kolmipäiväisestä vauhdituslakosta. Se alkaa ensi maanantaina, jos sopua ei löydy. Lakkoon on yhtymässä muitakin ammattiliittoja. Metsäteollisuus vastasi uhkaamalla aloittaa työsulun sahoilla ja vaneritehtailla.

Lakkovaroitukset ja työsulut kuuluvat asiaan tiukoissa paikoissa, joskaan neuvottelujen ilmapiiriä ne eivät paranna. Näin on pelättävissä eritoten tällä kierroksella, jonka on alusta asti kerrottu sujuneen harvinaisen huonossa hengessä.

Jo etukäteen kipupisteeksi arvattiin kiky-tunnit, jotka työntekijöiden suussa ovat muuttuneet kirosanaksi. Palkansaajat myös paheksuivat heti alussa sitä, että työnantajat istuivat neuvottelupöytään poikkeuksellisen kovien vaatimusten kera.

Julkisuuteen on vuodatettu listoja, joissa on esitetty leikattavaksi lomia ja lomarahoja. Ne ovat olleet kuumaa tavaraa myös poliittisesti. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson jopa epäili työnantajien lietsovan tahallaan levottomuuksia vain vaikeuttaakseen punavihreän hallituksen elämää.

Tes-kierrosten koreografiaan kuuluu, että osapuolten tavoitteet ovat alussa kaukana toisistaan. Särmillä on kuitenkin tapana ­hioutua neuvottelujen kuluessa, koska kaikki tietävät, ettei ­tulosta synny ilman molemminpuolisia kompromisseja.

Näin näyttää jo tapahtuneen myös Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton kesken, sillä kiistaa on enää palkankorotuksista. Tosin niiden osalta riitapukarit ovat edelleen niin kaukana toisistaan, että valtakunnansovittelija joutuu tekemään pitkiä työpäiviä, jotta kiista saataisiin ratkaistuksi ennen sen laajenemista kansantaloudelle kalliisiin mittoihin. Asetelmaa hämmentävät entisestään tuoreimmat talousennusteet, joiden mukaan taantumaa ei ehkä tulisikaan.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tilannetta seurataan mielenkiinnolla kaikilla aloilla, sillä sopimuksesta odotetaan päänavausta, joka näyttäisi suunnan myös muille. Julkisten alojen naisvaltaiset liitot päättivät jo keväällä vaatia itselleen selvästi kovemmat korotukset kuin vientialoilla sovitaan maksettaviksi. Vaatimus on saanut vastakaikua hallitukselta, mutta rahapulassa rypeville kunnille se on ollut hyytävää kuultavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.