Hidastin päälle ja rohkeasti erakkona joulun viettoon – kenen joulua sinä vietät, omaasi vai jonkun muun?

Saara Larkio

Huomaatko usein tekeväsi valintoja sen perusteella, mitä lähipiiri sinulta kenties odottaa vai teetkö sitä, mitä todella itse haluat?

Hyvä tapa saada vastaus tähän kysymykseen on miettiä miten, missä ja kenen kanssa viettää joulun. Juhlaan liittyy monissa perheissä valtavasti odotuksia, ristipaineita, rahanmenoa, stressiä ja jännittämistä. Kenen luo mennään ja mihin aikaan, kuka maksaa mitkäkin ruuat, kuka joi taas kaikki viinat ja miksi Pirre sai kalliimman lahjan kuin minä (lue: rakastetaanko minua jotenkin vähemmän kuin Pirreä).

Odotuksia ja paineita voi paeta lähtemällä jouluksi ulkomaanmatkalle. Kuulostaa helpolta, mutta ensin pitäisi päästä yhteisymmärrykseen siitä, mihin mennään ja mitä se saa maksaa.

Niinpä minäkin vietän jouluni taas Suomessa, vaikka ei pitänyt, koska ehdottamissani matkakohteissa oli siipan mielestä liian kylmä. Ja sinne missä olisi lämmin pääsee vain tappiin asti venytetyllä luottokortilla.

Äitini ilmoitti jo hyvissä ajoin, että ”tänä jouluna saatte tehdä mitä vain haluatte”. Kiitos, äiti.

Olemme siipan kanssa yhtä mieltä siitä, että haluamme olla jouluna samassa paikassa. Koska teemme molemmat työtä, jossa pitää olla kiinnostunut muista ihmisistä, erakoituminen kotiin jouluksi tuntuu houkuttelevalta. Päätimme siis lojua aattona pyjamassa, syödä hyvää ruokaa ja tehdä mitä huvittaa ilman erityisiä sauna- ja puuroaikatauluja.

Kun kerroimme erakoitumissuunnitelmistamme vanhemmillemme, äitini kysyi hämmästyneenä: ”Ettekö nyt oikeasti tule edes meille kylään?” Myös siipan vanhemmat kutsuivat kylään.

Ja käteni hamusi taskussa olevaa luottokorttia.

Televisiossa on pyörinyt jo jonkin aikaa mainos, jossa iäkkäämpi pariskunta viettää kaksin joulua ja kuuntelee aikuiselta lapselta vastaajaan tullutta viestiä. Mainoksen aikana käy ilmi, että pariskunta on väittänyt karanneensa etelän lämpöön jouluksi, vaikka tosiasiassa he istuvat kotonaan.

Pariskunta ei sano mainoksen aikana sanaakaan. He vain katkaisevat viestin kuuntelun siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa kysellä rosollivinkkejä, katsahtavat toisiinsa merkitsevästi hymyillen ja nojautuvat sohvalle nauttimaan olostaan.

Mainosten tekijät jos ketkä tietävät, miten meille kannattaa myydä. Ilmeisesti monella muullakin on vaikeuksia kertoa rehellisesti, mitä haluaisi jouluna tehdä.

Elämässä riittää sääntöjä ja aika­tauluja ilman, että niitä tekee itselleen lisää vapaaehtoisesti. Olkoon joulu vapauden juhla. Jos olemme joulun kotona, saamme olla rauhassa erakkoja, mutta tiedämme, että suku on tarvittaessa pienen automatkan päässä.

Siteeraan mestarillista -sarjakuvaa, jossa puhuttiin hiljan paitsi heijastimen myös hidastimen tärkeydestä: ”Hidastin, kiirehtijät. Muistakaa hidastin. On tärkeää hidastaa tahtia pimeydessä. Pakastin, vilukissat. Kuvitelkaa pakastin. Yhtä kylmää on pian ulkona pimeydessä. Hidastakaa. Heijastakaa valoa ja lämpöä.”

Tähän aikaan vuodesta laitan mielelläni hidastimen täysille. Jaksan sitten ryömiä ensi vuoden puolella esiin heijastamaan valoa ja lämpöä.

Mutta pitäkää, äiti ja anoppi, varmuuden vuoksi padat lämpiminä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 3. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 4. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 5. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 6. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 7. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 8. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 9. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 10. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 11. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 12. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 13. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 14. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 15. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.