Hallitus kokoon lyhyellä kaavalla

Keskustan Antti Kurvinen käväisi liennyttämässä päähallituspuolueiden välejä SDP:n eduskuntaryhmän kokouksessa. Markku Ulander / Lehtikuva

Uuden hallituksen kokoaminen tiistaina eronneen Antti Rinteen (sd.) hallituksen tilalle lähti tosissaan liikkeelle torstaina. Alkua ryyditti Ylen kuin tilauksesta tullut gallup, jonka kärjessä komeilivat oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus. Niiden ei viime aikoina ole tarvinnut tehdä kannatuksensa hyväksi muuta kuin seurata myhäillen sivusta hallituksessa vallinnutta sekasortoa.

Hallituspuolueet sitä vastoin olivat kriisinsä keskellä lasketelleet vasemmistoliittoa lukuun ottamatta alamäkeä siten, että niiden yhteinen kannatus vastaa enemmistöä enää niukin naukin. Erityisen vakavaksi gallup veti keskustan, jonka mittarilukema jatkaa vajoamistaan kohti 10 prosentin maagista rajaa.

Hallituksia ei rakenneta mielipidemittausten perusteella, mutta uusin gallup luo paineita nyt aloitettuihin neuvotteluihin. Vähintään se on omiaan pitämään yllä Rinteen kohtelun synnyttämää jännitettä SDP:n ja keskustan välillä.

Henkistä tukea gallup antoi myös opposition vaatimukselle, jonka mukaan nyt tulisi käydä aidot tunnustelut kaikkien puolueiden kesken eikä tyytyä vain toteamaan lyhyesti, että vanha pohja jatkaa vanhalla ohjelmalla. Niin ymmärrettävä kuin tämä vaatimus opposition näkökulmasta onkin, kaiken aikaa on näyttänyt selvältä, että se jää vain hurskaaksi toivomukseksi.

Rinteen syrjäyttäminen jätti haavan SDP:n ja keskustan väleihin, mutta kaikki hallituspuolueet ovat olleet yksituumaisia halustaan jatkaa vanhaan malliin, vain pääministerin vaihtuessa. Perustana on erinomaisena pidetty hallitusohjelma, joka odottaa enää toteuttamistaan. Muut vaihtoehdot sisältäisivät riskin joutua opposition puolelle. Siksi niitä ei haluta edes ajatella.

Koska hallitusneuvotteluista on luvassa pelkkä muodollisuus lyhyimmällä mahdollisella kaavalla, keskustakaan ei tohtinut vastustaa SDP:n päätöstä istuttaa pääministerin paikalta hätistetty Rinne hallitustunnustelijaksi.

Toki ratkaisu oli protokollan mukainen, jatkaahan Rinne yhä eduskunnan suurimman puolueen puheenjohtajana. Monen äänestäjän lienee silti vaikea käsittää, miten sama mies, joka juuri menetti pääministerinä eduskunnan enemmistön luottamuksen, kelpasi nyt johtamaan seuraavan hallituksen kokoamista.

Lieventävä asianhaara on, että Rinne ei sentään ole tyrkyllä itsensä seuraajaksi pääministerinä. Sanna Marin ja Antti Lindtman ovat, ja heistä SDP:n puoluevaltuusto valitsee sunnuntaina mielestään pätevämmän. Lopputulos antaa osviittaa myös kysymykseen, miten Rinne onnistuu ilmeisessä pyrkimyksessään vedellä naruja uuden hallituksen taustalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu