Hankkijalippikset ovat aina muodissa

Matti Eve

Tässä kaupungissa ihmisten mieliä näyttäisi kaivertavan yleinen turvattomuuden tunne. Ei tämän pitäisi Suomen kaltaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa olla ongelma, mutta niin se vain tuntuu olevan.

Katukuvassa pyörivät narkomaanit, pikkurikolliset ja muut hörhöt, jotka omilla toiminnoillaan eivät ainakaan lisää turvallisuuden tunnetta. Poliitikkoja ja virkamiehiä on pyydetty tekemään asialle jotakin. Lähtökohtaisesti heidän vastauksensa on, että poliisi vastaa yleisestä järjestyksestä. Poliisilta ei myöskään apuja saada, sillä heidän resurssinsa eivät riitä katujen mittavaan siivoukseen.

Mikä avuksi? Vanhan ajan talonmiehet ja naiset. Hankkijalippiksiin sonnustautuneet ”ranet ja irmelit” lähtivät kuin lumi liiterin katolta, kun konsultit oivalsivat talkkareiden olevan asukkaille vain harmillinen menoerä. Hankkijalippikset joutivat roskiin, ja korvaajaksi palkattiin moniosaava isännöitsijä ja huoltoyhtiö.

Pitäisikö talkkareiden tehdä paluu? Kyllä. He olivat juuri niitä ihmisiä taloyhtiöissä, jotka pitivät huolen, että yhteistä omaisuutta ei tärvelty. He pitivät kiinteistöstä hyvää huolta 24/7. Siinä sivussa he toimivat myös putkimiehinä, parisuhdeterapeutteina, poliiseina ja varavanhempina. Nyt heitä todellakin tarvittaisiin.

Vielä on onneksi taloyhtiöitä, joissa näitä raneja ja irmeleitä on. Niiden talojen seiniä eivät korista spraymaalilla sotketut kirkkoveneet. Ei ole talon häkkikellarien kanaverkot tuhannen toosan riekaleina, eivätkä fillarit katoa pyöräkellareista. Kyseisten talojen asunnotkin ovat monien mielestä hyviä osto- ja asuinkohteita.

Miksi talkkareita ei enää ole? Heistä luovuttiin halvemman vuokran tai yhtiövastikkeen toivossa. Huoltoyhtiöt tekevät kyllä hyvää työtä ja taloyhtiöt tarvitsevat jatkossakin näiden yhtiöiden palveluja.

Ei taloyhtiön kannata investoida traktoreihin ja muihinkaan kalliisiin koneisiin. Ne palvelut kannattaa ostaa ulkopuolisilta huoltoyhtiöiltä.

Talossa asuva talkkari takaa myös sen, että yleisavain on naapurissa eikä tarvitse avaimen kadottaneen asukkaan odotella päivystävää huoltomiestä toiselta puolelta kaupunkia.

Lahden seudulla väestö vanhenee ja sinkkutalouksien määrä on noussut jo yli 50 prosentin. Kuka on niiden apuna, jos kotona jotakin sattuu? Omaiset tai sukulaiset saattavat jo kasvaa koiranputkea, joten sieltäkään ei apuja saa.

Soitto vain naapuriin, niin Rane nousee sohvalta, survaisee hankkijalippiksen päähänsä ja rientää apuun. Onko se säästö vai kulu, jos asukkaille tarjotaan huoltotöiden kylkeen turvaa ja huolenpitoa?

Taloyhtiöissä kannattaisi tehdä perinpohjainen toimenkuvaselvitys siitä, kuka tekee ja mitä. Sitten vain työnjakoon ja jokaiselle toimijalle oma ruutu. Niihin ruutuihin mahtuvat taloudellisesti myös talkkarit. Sitten vain päätöksiä niiden arvojen perusteella, joita asukkaat arvostavat

Tänään vietämme juhlallista itsenäisyyspäivää. Turvallisuus on yksi hienoimmista arvoista, joista saamme itsenäisessä Suomessa nauttia. Myös arjessa tarvitsemme turvallisuutta eikä sen lisääminen vaadi valtioiden välisiä sopimuksia vaan yhteistä tahtoa ja lähimmäisen rakkautta. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 8. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 9. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 10. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 11. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 12. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 15. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.