Lukijalta: Tulevaisuus tarvitsee kulttuuria ja taidetta

Kulttuurin ja taiteen terveys- ja hyvinvointivaikutuksista alkaa olla jo melko paljon tutkimusnäyttöä sekä kokemustietoa. Myös kulttuuriresepteistä on saatu hyviä kokemuksia. Siksi onkin erikoista, miten hitaasti asia edelleen etenee käytännössä. Kulttuuria ja taidetta tulisi huomattavasti nykyistä enemmän hyödyntää niin ennaltaehkäisevässä työssä, hoidossa kuin kuntoutuksessa.

Meidän tuleekin ylittää organisaatio- ja hallintorajat ja lähteä aitoon yhteistyöhön eri toimialojen kesken. Aito yhdessä tekeminen auttaa näkemään uusia mahdollisuuksia kulttuurin kattavammassa hyödyntämisessä. Myös koulutuksessa ja työelämässä taidetta ja kulttuuria voisi hyödyntää nykyistä enemmän työhyvinvoinnin, mutta myös luovuuden ja uusien mahdollisuuksien löytämiseksi.

Nyt perustettu valtakunnallinen kulttuurihyvinvointipooli vastaa juuri tähän tarpeeseen. Sen tavoitteena on vahvistaa saavutettavan kulttuurihyvinvoinnin sisällyttämistä osaksi kokonaisvaltaista hyvinvointia, kuntoutusta, ennaltaehkäiseviä palveluita, eri alojen koulutusta ja uudistuvaa työelämää. Pooli toimii kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijaelimenä sekä vaikuttaa poikkisektorisen rahoituksen lisäämisessä ja suuntaamisessa kulttuurihyvinvointitoimintaan.

Hyvä tulevaisuus rakennetaan tieteen, taiteen ja etiikan vuoropuheluna.

Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Antti Huntus on hyvin todennut: ”Taiteen ja kulttuurin suunnattomasta sisältöarkusta löytyy tapoja ja ymmärtää ihmisyyttä, muovata asenteita ja kuluttajakäyttäytymistä sekä kehittää kykyämme empatiaan. Sen keinoin synnytämme luovuutta stimuloivia ympäristöjä, rakennamme vuorovaikutusta, selätämme kriisejä ja luomme yhteisöömme vakautta. Ala on yksi koronapandemian vuoksi pahoin ja pitkään kärsivistä sektoreista. Samalla se on myös ala, jonka potentiaaliin uuden arjen luomisessa tulisi lähitulevaisuudessa kiinnittää erityistä huomiota.”

Hyvä tulevaisuus rakennetaan tieteen, taiteen ja etiikan vuoropuheluna. Nyt suuntautuessamme koronaepidemian jälkeiseen aikaan ja opetellessamme elämään viruksen kanssa pidempäänkin, tarvitsemme erityisen paljon oppivaa vuoropuhelua, jossa tarvitaan monenlaisia sävyjä ja tulokulmia.

Merja Mäkisalo-Ropponen

kansanedustaja (sd.)

valtakunnallisen kulttuurihyvinvointipoolin pj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut