Osaamiseroihin täytyy tarttua

Suomalaisnuoret pärjääävät hyvin kansainvälisessä lukutaitovertailussa, mutta heikosti lukevien osuus kasvaa huolestuttavasti. Kai Sinervo

Kansainvälisen PISA-tutkimuksen tulokset olivat jälleen Suomen kannalta myönteistä luettavaa, mutta korjattavaakin löytyy. Hienoa on se, että suomalaisnuorten lukutaito on kansainvälisessä vertailussa edelleen OECD-maiden kärkeä, mutta huonoa se, että osaaminen eriytyy.

Pisa-tutkimus tehdään kolmen vuoden välein. Edellisessä, vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa heikoksi laskettavia lukijoita oli Suomessa 8,1 prosenttia, mutta kolme vuotta myöhemmin jo 13,6 prosenttia.

Erityisesti poikien lukutaito on heikentynyt huolestuttavasti. Pojista kaksi kolmesta suhtautuu kirjan lukemiseen kielteisesti eli lukee vain jos on pakko.

Pisa-tutkimus selvittää 15-vuotiaiden nuorten lukutaidon, matematiikan ja luonnontieteen osaamista. Tutkimukseen osallistui tällä kertaa 79 maata ja aluetta. Suomesta arvioinnissa oli mukana reilut 5 600 nuorta.

Suomessa matematiikan osaamistaso on pysynyt ennallaan. Euroopan maista paremmin matematiikkaa hallitaan vain Virossa, Puolassa, Sveitsissä ja Alankomaissa. Kovimmat matematiikan osaajat löytyvät Aasian maista.

Luonnontieteiden osaaminen on Suomessa ollut laskemaan päin jo jonkin aikaa, mutta Suomen nuoret pärjäävät siinä edelleen erittäin hyvin: OECD-maista parempaa osaamista löytyy vain Virosta ja Japanista.

Vaikka tutkimustulokset ovat Suomen kannalta hyvät, on syytä kiinnittää huomiota siihen, että yhä laajeneva joukko selviää arvioinnissa huonosti.

Meiltä täytyy löytyä keinoja auttaa niitä oppilaita, joille perustaito, lukeminen, tuottaa ongelmia vielä yläasteen viimeisellä luokalla. Se vaatii varmasti lisäresursseja, mutta koska lukutaito on kaiken koulutuksen perusta, meillä ei ole varaa siihen, että lähes 14 prosentille ikäluokasta lukeminen tuottaa ongelmia.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ ehti tuoreeltaan paitsi kiittää opetuksen tasoa ja opettajien tekemää perustyötä hyvistä tuloksista, myös vaatia lisäresursseja opetukseen.

OAJ on huolissaan etenkin poikien lukutaidosta: heikosti lukevia poikia oli tutkimuksessa joka viides, tytöistä joka 15:s. Niistä, joille lukeminen tuottaa ongelmia, jää yli puolet ilman tehostettua tai erityistä tukea opetukseen. Erityisopetuksesta tinkimisen seuraukset ovat nähtävissä ja sille on tehtävä pikaisesti jotakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 8. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 9. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 10. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 11. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 12. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 15. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.