Elina ja Irma muistuttavat meitä perinteistä

Markus Pirttijoki

Hän käveli ohitseni kävelykeppiin ja tyttäreensä tukien ja kuitenkin ryhdikkään arvokkaasti. Hänessä oli elämänkokemuksen tuomaa karismaa. Merkkirivistö rinnuksilla vahvisti mielikuvaa. Pieni tammenlehvä kunniamerkkien yläpuolella oli piste iin päällä.

Tammenlehvä kiinnitetään juhla-asussa muita merkkejä ylemmäksi, koska se on niistä arvokkain. Sen saavat rintamaveteraanit, joille on myönnetty rintamasotilas- tai rintamapalvelustunnus. He ovat olleet sota-aikana tosipaikassa, operatiivisessa toiminnassa.

Tammenlehvää kantoi Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanotolla ElinaJanhunen, viipurilainen viestilotta. Hänellä oli hyvä sävelkorva, minkä ansiosta morsettamisen tulkitseminen oli käynyt sujuvasti. Viestinnällä oli tärkeä merkitys suomalaisten sotilasoperaatioiden onnistumisessa. Tehtävä oli vaativa, ja sodan tiimellyksessä Elinankin henki oli monta kertaa pienestä kiinni.

Otin Elinaa kädestä kiinni. Onnittelin. Kiitin.

Lotta-asuun sonnustautunut merikarvialainen IrmaMäkinen oli toiminut sota-aikana pikkulottana. Hän muisti vieläkin, kuinka paljon painoi vedellä täytetty pesusoikko. Siinä hän pesi perunat ja kuori ne. Irma oli talvisodan alkaessa 13-vuotias. Tehtäviä oli laidasta laitaan. Jatkosodan lopulla 19-vuotias Irma työskenteli ilmavalvonnassa.

Otin Irmaa kädestä kiinni. Onnittelin. Kiitin.

Ilman näitä elinoita ja irmoja emme olisi perjantaina viettäneet itsenäisyyspäivää. Nyt vietimme, ja perinteisin menoin. Elinan ja Irman kaltaisten veteraanien kunnioittaminen on meille yhteinen asia.

Itsenäisyyspäivän perinteet liittyvät traagiseen historiaamme. Taustalla ovat maamme sodat, kaikki kolme. Ensimmäinen varmisti itsenäisyyden mutta jakoi kansan kahtia. Talvisota hitsasi meidät takaisin yhteen.

Perinteet ovat meille tärkeitä läpi vuoden. Jouluna vuorossa ovat kuuset ja kinkut, pääsiäisenä munat ja lampaat, juhannuksena mökit ja kokot. Ennen kesää käydään veisaamassa Suvivirsi ja nostamassa malja valmistuneelle. Loppukesällä syödään rapuja, vietetään elonkorjuun juhlia ja mökkikansa päättää kautensa venetsialaisiin.

Jostakin syytä meihin suomalaisiinkin on iskenyt kauhea muutosvimma. Pitää pakkautua ahtaasti muutamaan kaupunkiin vain siksi, että kaikki muutkin tekevät niin. Instituutioihin kuten poliisiin, puolustusvoimiin, mediaan tai puolueisiin ei enää luoteta.

Perinteiset puolueet ovat lähteneet leikkiin mukaan. Konservatiiviset arvot ovat jääneet useimmilla liberaalisten ajatusten jalkoihin, vaikka me suomalaiset olemme loppujen lopuksi aika konservatiivista porukkaa.

Perinteet ovat meille se pelastusrengas, johon yritämme tarrautua tässä muutoksen tulvassa. Perinteet tuovat meille pientä lohtua yhteisöllisyyden tunteesta silloin, kun yksilönä emme tahdo jaksaa.

Perinteille ja talvisodan yhteisölliselle hengelle olisi tilausta juuri nyt, kun jokaisesta asiasta tuntuu nousevan turhanpäiväinen riita. Niistä ei ole kovin pitkä matka konflikteihin ja siihen, että joudumme miettimään, että kuinka itsenäisiä me kansana olemmekaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 8. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 9. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 10. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 11. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 12. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 15. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.