Rinne ei oppinut Koiviston läksyä

Antti Rinteen (sd.) pakkoeron taustoissa riittää yhä selvitettävää. Mikko Stig / Lehtikuva

Antti Rinteen (sd.) ura pääministerinä loppui lyhyeen. Eronpyyntönsä hetkellä Rinne oli ehtinyt työskennellä pääministerinä vasta 181 päivää. Siten hänen hallituksensa jää lyhytikäisimmäksi sitten Anneli Jäätteenmäen (kesk.) punamultakokoonpanon 2003.

Jäätteenmäki ehti vaikuttaa ensimmäisenä naispääministerinämme vain 69 päivää. Hän jätti paikkansa menetettyään päähallituskumppaninsa SDP:n luottamuksen. Yhtäläisyydet Rinteen nyt kokemaan kohtaloon ovat ilmeiset. Pitkämuistisimmille keskustalaisille tarjoutui tilaisuus maksaa 16 vuoden takaiset kalavelat Rinteen sotkettua itsensä selitysten suohon postikiistan pyörteissä.

Keskusta ei ole julkisesti vaivautunut tekemään tarkkaa selkoa, mikä tosiasiassa sai sen menettämään luottamuksensa pääministeriin. On puhuttu ympäripyöreästi ”kokonaisarviosta”. Kuulijoiden vastuulle on jäänyt arvailla, kuinka raskauttavia seikkoja taustalla lopulta vaikutti.

Keskustan on lupailtu valottavan motiivejaan myöhemmin, kunhan uusi hallitus on saatu kokoon. Jo tähän mennessä on keskustan sisältä tihkunut kuitenkin julkisuuteen mielenkiintoisia tietoja tapahtumien taustalta.

Iltalehden mukaan (4.12.) Rinnettä vastaan aktivoitui viime vaiheessa yrittäjähenkistä keskustaväkeä, jota hirvitti ay-taustaisen pääministerin sotkeutuminen tulenarkaan työmarkkinatilanteeseen. Jos Rinne olisi jatkanut samalla polulla, seuraukset olisivat voineet käydä arvaamattomiksi työmarkkinoille ja kohtalokkaiksi keskustan kannatukselle.

Yleisemmin Rinnettä on moitittu toistuvasta sekaantumisesta asioihin, jotka eivät kuulu pääministerin tontille. Hän markkinoi hanakasti näkemyksiään hallituksen yhteisenä linjana, mikä ärsytti eritoten juuri keskustaa.

Tiettävästi Rinne omaksuu uutta tietoa poikkeuksellisen nopeasti, mutta yhtä tärkeää opetusta hän ei ehtinyt puolessa vuodessa sisäistää. Puoluetoveri Mauno Koivisto tuskaili aikanaan, kuinka presidentillä ei ole työkalupakissaan niin pientä vasaraa, ettei sen isku tuntuisi moukarilta. Sama pätee tänä päivänä myös pääministeriin, mikä jäi Rinteeltä ymmärtämättä kohtalokkain seurauksin.

On ihmetelty, kuinka vähän Rinteelle herui julkista tukea SDP:n suunnalta ennen ja jälkeen eron. Se kertoo taas kerran siitä, kuinka vaikea pääministerin on pitkän päälle pitää kotikenttänsä tyytyväisenä. Tien raivaaminen huipulle kun jättää aina jälkensä omiinkin riveihin. Saman koki viime kaudella Juha Sipilä (kesk.) ja häntä ennen moni muu pääministeri. Lista tuskin loppuu Rinteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan, mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 8. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 9. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 10. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit
 11. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 12. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 13. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 14. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 15. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 3.8.2020
 2. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 3. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 4. Nainen kuoli nokkakolarissa Heinolassa - henkilöauto ja kuorma-auto törmäsivät Nelostiellä
 5. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 6. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 7. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 8. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 9. Lahden keskustassa kuului laukaus – poliisi pyytää havaintoja lauantaiyön tapahtumista
 10. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 11. Pääkirjoitus: Hyvästit risunuotioille, jätteen polttamista on muutenkin vähennettävä
 12. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 13. Viivi ja Wagner 3.8.2020
 14. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia
 15. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.