Lukijalta: Kuivannon koulun lakkauttajat eivät ymmärrä seurauksia

Annika Kaila, Katja Kuivasaari, Timo Seppälä, Maria Töyrylä

Orimattilan kaupungin hallitus teki maanantaina päätöksen, että se tulee esittämään kaupungin valtuustolle Kuivannon koulun lakkauttamista lukuvuoden 2022–2023 alusta, jolloin Vuorenmäen koulu Artjärvellä jatkaa Itä-Orimattilan ainoana kouluna.

Emme ymmärrä sitä, että toinen kouluista valitaan lakkautettavaksi ja toinen jatkamaan ilman mitään kunnollisia perusteita toisen koulun puolesta ja ilman perusteellisia tutkimuksia koulurakennusten kunnosta. Kaupungilla ei ole esittää minkäänlaisia laskelmia syntyvistä säästöistä eikä investointikuluista, joita väistämättä tulee kahden koulun yhdistyessä. Meistä on huolestuttavaa, jos näin isosta asiasta päätetään ilman, että päätöksen tekijöillä olisi kaikki tarvittava tieto.

Heillä, jotka ovat sulkemassa Kuivannon koulua, ei ole ymmärrystä päätöksensä seurauksista koko kylän ja kaupungin kannalta. Heillä on ainoastaan kova kiire, ehkä tulevien kuntavaalien johdosta tai jostain muusta syystä, vaikka nopeaa voittoa tässä ei ole jaossa.

Kuivannon koulu on terve kivirakennus, jossa ei kärsitä sisäilmaoireista. Se on yksi Orimattilan parhaista kouluista myös kuntonsa puolesta. Rakennus on iso ja siellä on paljon tiloja, joita voisi hyödyntää hyvällä suunnittelulla, pienillä muutoksilla ja markkinointia lisäämällä entisestään myös koulutoiminnan ulkopuolella. Jo tällä hetkellä koulurakennus toimii kylän monitoimitalona, josta kaikille kyläläisille löytyy harrastustoimintaa.

Päiväkoti toimii Kuivannolla koulun kanssa samassa rakennuksessa, ja tämä on yksi kaupungin palveluverkon kehittämisen laadullisista painopistealueista. Koulu ja päiväkoti tekevät paljon yhteistyötä, ja lasten siirtyminen varhaiskasvatuksesta koulumaailmaan on pystytty tekemään helpoksi ja luontevaksi. Tuntuisi erikoiselta, jos tällainen toimiva ratkaisu lähdettäisiin purkamaan.

Tämä herättää kysymyksen, miksi me jatkossa enää maksamme veromme Orimattilaan. 125 000 euroa, se on kylän hinta Orimattilassa.

Kaupungin päätöspöytäkirjoissa puhutaan, että varhaiskasvatus pyritään säilyttämään Kuivannolla. Kaupunginjohtaja on ilmaissut, että virkamiestasolla on jo otettu selvää varhaiskasvatuksen järjestämisestä Lahden Nastolassa. Tuntuu kaupungin puolelta melko kylmältä ja häikäilemättömältä toiminnalta, että Kuivannon lapset ollaan työntämässä hoitoon naapurikunnan puolelle. Lasten vanhempien verorahat kelpaavat kyllä kaupungille.

Kaupunginjohtaja Osmo Pieski kommentoi Etelä-Suomen Sanomissa 30.5.2020, että koulujen yhdistämisellä jo lukukauden 2022–2023 alusta säästettäisiin 125 000 euroa. Se on Orimattilan vuotuisista toimintakuluista noin 0,1 prosenttia. Verottajan tietojen mukaan vuonna 2018 Kuivannon postinumeroalue kuului valtakunnallisesti veronmaksajien joukossa parhaimpaan kolmannekseen.

Jos koulu ja sen myötä päiväkoti lakkautetaan Kuivannolta, jäljelle jää kaupungin kylälle tarjoamista palveluista kirjastoauton käynti kerran viikossa. Tämä herättää kysymyksen, miksi me jatkossa enää maksamme veromme Orimattilaan.

125 000 euroa, se on kylän hinta Orimattilassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu