Pääkirjoitus: Keskustan hermo kiristyy, totuuden hetki syksyn budjettiriihessä

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin johtamalla keskustalla on ollut parempiakin viikkoja kuin tämä kuluva. Mikko Stig / Lehtikuva

Sanna Marinin (sd.) hallituksen kakkospuolue keskusta on kokenut kovia kuluvalla viikolla.

Keskiviikkona Suomen Kuvalehti paljasti, että keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni oli turvautunut konsultin apuun parantaakseen julkisia esiintymisiään. Tapa on johtaville poliitikoille yleinen, mutta kohu nousi siitä, että konsultti oli laskuttanut työstään ministeriöitä eikä keskustaa. Maan tapa kun on ollut, että puolueet kuittaavat tällaiset laskut edustajiensa puolesta.

Kulmuni yritti tyynnytellä kohua illansuussa ilmoittamalla, että hän maksaa koulutukset itse. Se oli tähän hätään suoraselkäinen mutta auttamatta jälkijättöinen ratkaisu, joten nähtäväksi jää, kuinka pitkälle se riittää paikkaamaan syntyneitä vahinkoja. Pelivaraa on vähän, sillä Ylen torstainen mielipidemittaus paljasti keskustan kannatussyöksyn taas kiihtyneen.

Keskustan hermoja kiristää yhä pahemmin, että hallituksen yhteiset onnistumiset koronakriisin hoidossa näyttävät yhä satavan yksipuolisesti SDP:n laariin. Hermojen pettämisestä nähtiin merkkejä torstaina, kun keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen arvioi gallupia Ylelle sanoilla, jotka hallituskumppanien korviin saattoivat kuulostaa uhkaukselta.

Kurvinen patisti hallitusta käymään syksyn budjettiriihessä käsiksi julkista taloutta tasapainottaviin toimiin ja painotti, ettei viime vaalikaudella Suomen talouden kuntoon pannut keskusta voi jatkaa hallituksessa, jonka talouspolitiikka ei ole uskottavaa.

Kurvisen tiukan paalutuksen taustalla tuskin olivat vain keskustan synkät kannatuslukemat, vaan mitä ilmeisimmin myös epäonnistuminen hallituksen tiistaisissa lisäbudjettineuvotteluissa.

Jos keskusta pitää linjansa, hallituksen on syksyllä kyettävä muuhunkin kuin vain jakamaan rahaa.

Toki keskustallakaan ei ollut mitään sitä vastaan, että hallitus osoitti yli neljä miljardia euroa koronakriisin aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen ja vähän muihinkin hyviin tarkoituksiin. Pikaisia ja vaikuttavia elvytystoimia ovat asiantuntijatkin suositelleet hallitukselle kriisin jälkihoidoksi.

Ennätyksellisen lisäbudjetin vastapainoksi keskusta olisi kuitenkin halunnut hallituksen kirjaavan jo varsin tarkasti, miten se aikoo ryhtyä hillitsemään elvytyksestä seuraavaa valtavaa velkaantumista erilaisten rakenteellisten uudistusten avulla.

Myös tätä on mini asiantuntija, viimeksi kansliapäällikkö Martti Hetemäen työryhmä, hallitukselta edellyttänyt, mutta ainakaan vielä keskusta ei onnistunut taivuttelemaan elvytykseen mieltyneitä hallituskumppaneitaan täysin rinnoin ajatuksen taakse. Totuuden hetki koittaa syksyn budjettiriihessä. Jos keskusta pitää linjansa, hallituksen on silloin kyettävä muuhunkin kuin vain jakamaan rahaa. Muuten sen päivät voivat tulla luetuiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – pitäisikö niistä saada nykyistä kovempi rangaistus?
 2. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 5. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 6. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 7. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 8. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 9. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 10. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 11. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 12. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 13. Näppis: Sataman peräkonttikirppis on oikein hyvä tapahtuma, mutta miksi kaupunki nostanut päivähinnan 25%?
 14. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.