Niin maailma muuttuu, Petteri ja moni muu

Tarja Koljonen

Heti se alkoi. Tytöttely nimittäin.

Kun hallituskriisin ensimainingeista oli selvitty, kääntyi puhe asioista ulkonaisiin seikkoihin. Puhuttiin Spice Girls -hallituksesta ja Kurvi-Katrista.

Sometrolleja aina riittää, mutta nuorten naisten vähättelyyn sortui myös vakavammin otettavaa porukkaa puoluejohdosta ja yliopistomaailmasta.

Politiikka on isossa muutoksessa, mutta sitä kaikki eivät ymmärrä tai eivät halua ymmärtää.

Menossa on todellinen sukupolvenvaihdos, joka saattaa muuttaa tapaa katsoa maailmaa ja politiikkaa enemmän kuin olemme tulleet ajatelleeksikaan.

Moni haluaa nähdä nykymenossa sukupuolisotaa, mutta enemmänkin kyse on kahden erilaisen maailman kohtaamisesta.

Tämä näkyi harvinaisen hyvin tiistai-illan A-studiossa, jossa kokoomuksen Petteri Orpo sortui turhaan ylimielisyyteen pyrkiessään selittämään demarien Sanna Marinille ja keskustan Katri Kulmunille asioita, jotka nämä kaiken todennäköisyyden valossa tietävät aivan yhtä hyvin kuin kokoomuksen puheenjohtajakin.

Keskustassa ei välttämättä mietitty loppuun saakka, miten ison palveluksen puolue teki kumppanille vetäessään maton pääministeri Antti Rinteen alta.

Tuli pääministeriksi sitten Sanna Marin tai Antti Lindtman, saavat demarit pyytämättä ja yllättäen nuorekkaan kasvojenkohotuksen.

Näiltä Y-sukupolven edustajilta ei ole odotettavissa viestinnällisiä kömmähdyksiä muiden iloksi ja myötähäpeäksi.

Hallituksen ykkösministerikaartista onkin tulossa harvinaisen mielenkiintoinen. Mikäli Sanna Marinista tulee pääministeri, hän olisi tässä tehtävässä Suomen historian nuorin. Marin täytti juuri 34 vuotta, kun toistaiseksi nuorin pääministeri on ollut 36-vuotiaa­na tehtävään valittu Esko Aho.

Keskustan Katri Kulmuni, 32, ottanee tässä vaiheessa hoitoonsa valtiovarainministerin salkun. Samaan kolmikymppisten ikäluokkaan hallituksessa kuuluvat vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo, 34, ja vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson, 32.

Oivaa ainesta setämiesten vitsailulle spaissarihallituksesta.

Eikö nuoria ja naisia sitten saa haastaa ja kyseenalaistaa? Tietysti saa ja pitää. Mutta haastetaan ­asioista, ei ulkoisista seikoista.

Työelämässä Y-sukupolveksi kutsuttu joukko on jo pitkään ennättänyt herättää sekä ihastusta että inhotusta.

Harmittaahan se meitä tätinaisia ja setämiehiä, kun vanhat lainalaisuudet eivät enää päde. Mokomat saattavat kyseenalaistaa totutut hierarkiat, eikä pomoportaan auktoriteettiasemalla ole enää niin suurta merkitystä.

Konflikteja syntyy. Mutta on muutoksessa paljon hyvääkin ja uudet ajatukset luovat uutta kulttuuria.

Toivotaan, että tulevat pääministerit ja puoluejohtajat saavat aikaan muutosta myös politiikan kulisseissa. Ainakin kansalaisten toiveissa tuntuisi olevan vähemmän likaista pelaamista ja enemmän yhteistyötä.

Jos 1980-luvulla syntyneen Y-sukupolven ajatukset alkavat kiinnostaa, kannattaa kuunnella vaikka Ylen Radio Y:tä. On siellä ihan fiksuakin porukkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.