Pääkirjoitus: Lahden kasvutavoitteista realistisia

Tarkastuslautakunta antaa Lahden viime vuoden toiminnasta paljon kiitosta, mutta kritisoi muun muassa ylisuuria väestönkasvutavoitteita. Mirja Hussain

Lahden tarkastuslautakunta on jälleen tehnyt vuosittaisen arvionsa kaupungin edellisestä vuodesta. Toiminta on sen mielestä ollut kokonaisuudessa hyvää, paikoin erinomaistakin.

Esimerkkeinä onnistumisista tarkastuslautakunta antaa kiitosta Lahden valinnasta Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodeksi 2021, Trion palvelutorin perustamisesta ja LUT-yliopiston tulosta Lahteen. Hankkeet ovatkin merkittäviä Lahden tulevaisuuden kannalta, ja toisaalta palvelutori on panostusta palvelujen käyttämisen helpottamiseen.

Toki kritisoitavaakin löytyy. Yksi viime vuoden suurimmista ongelmista oli viimekesäinen verkkohyökkäys, joka lamaannutti kaupungin ja hyvinvointikuntayhtymän tietojärjestelmät useaksi viikoksi. Hyökkäys aiheutti noin 900 000 euron kustannukset kaupungille.

Tarkastuslautakunnan mukaan ongelma olisi ollut estettävissä, jos tietoturvaongelmiin olisi paneuduttu kunnolla vuoden 2018 verkkohyökkäyksen jälkeen.

Arviointikertomuksessa suositellaan, että ict-riskeihin liittyvät vastuut määriteltäisiin nykyistä tarkemmin. Tietoturva-asiat ovatkin sellaisia, etteivät ne ole koskaan valmiita. Verkkohyökkäysten tekijät tulevat koko ajan taitavammiksi ja sen vuoksi myös suojausten on koko ajan parannuttava ja päivityttävä.

Yksi tarkastuslautakunnan arvioinnin kohteista on Lahden väestömäärän kasvutavoite. Lahden tavoitteena on, että kaupungin väkimäärä olisi 150 000 henkeä vuonna 2030.

Asukasluvun kasvu 30 000 hengellä kymmenessä vuodessa ei kuulosta realistiselta ainakaan ilman kuntaliitoksia – eivätkä nekään kuulosta tällä haavaa realistisilta.

Tällä haavaa kaupungin väkiluku on hieman vajaat 120 000 henkeä, eikä asukasluvun kasvu 30 000 hengellä kymmenessä vuodessa kuulosta realistiselta ainakaan ilman kuntaliitoksia – eivätkä nekään kuulosta tällä haavaa realistisilta. Huomioon on otettava myös se, että kaupungin väkiluku hieman laski viime vuonna.

Ongelmia tulee, jos kaupungin palvelurakennetta suunnitellaan ja mitoitetaan ylisuurten kasvutavoitteiden pohjalta.

Myös Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen pitää kasvutavoitetta liian optimistisena ja peräänkuuluttaa realismia. Hän asettaisi tavoitteeksi tässä vaiheessa väkiluvun kasvu 130 000:een. Ei siitäkään tavoitteesta kunnianhimoa puutu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.