Lukijalta: ”Kierrätyspuiston” myrkylliset savut todellinen uhka

Matti Laurila

Satuin torstaina 28.5. kello 10.10 ajamaan Lahti-Hollolassa vanhaa Helsingintietä etelään. Jokimaan yrityspuiston risteyksessä paloautojen pillien soidessa pysähdyin tien reunaan. Sankkaa, mustaa ja harmaata savua nousi runsaasti, tuuli käänsi sen kohti etelää. Uskalsin ajaa eteenpäin, koska savu ei tullut tien yli. Pysähdyin vielä kuvaamaan Taka-Nuuttilan peltojen yli, vaaleita yläpilviä vasten mustaa, loivasti yläviistoon leviävää, massiivista savupatsasta.

Sain kaverilta viestin, että purkujäte ja kierrätyspolttoaine palaa Purkupiha-yrityksessä. Lahtelaisilla oli hyvä tuuri, että tuuli kävi pohjoisen puolelta. Valtakunnallisella Yle Radio1 -kanavalta kuulin vaaratiedotteen 16.30: ”Jokimaalla vaara ohi”.

Illalla kotiin palatessani palopaikalta nousi edelleen harmaata savua. Kierrätyspolttoaineen sammutus kesti kaksi vuorokautta, palavaa jätettä piti siirtää laitoksesta ulos, jotta palopesäkkeet saatiin tukahdutettua. Savumyrkkyjen laatua tuskin saadaan selvitettyä.

Tampereella 11.5. oli valtava tulipalo Deleten Ruskon kierrätyslaitoksella 15 metriä korkeassa jätekasassa, 350 asukasta evakuoitiin päiväksi. Samalla alueella on huhtikuussa ollut pienempiä paloja jo kahdesti. Savun lisäksi alueelta on aiemmin levinnyt yli puolentoista vuoden ajan mädäntyneen kananmunan kaltaista hajua, mitä syntyy pitkään varastoidusta rakennusjätteestä.

Ovatko Hollolan kehätien varteen ”kierrätyspuistoa” kierrätysyrityksineen ja kaatopaikkoineen haaveilevat ottaneet huomioon suurta tulipaloriskiä. Pitkään kestävän palon riskiä ei pienennä se, että paloasema sijaitsee ”puiston” vieressä.

Energiajätekasa sisältää poltettavaksi tarkoitettua ainesta, ja siksi se on koko varastointiajan paloherkkää. Käymisprosessissa olevan jätekasan avaaminen kauhakuormaajalla päästää happea syttymislämpötilan ylittäneeseen massaan, joka lehahtaa liekkiin tai alkaa kyteä itsestään. Ei pystytä valvomaan, ettei sekajätekuormiin eksy syttymisherkkää tavaraa, esimerkiksi litiumakkuja. Energiajätettä siirretään paikasta toiseen kuljettimilla, joiden kipinöistä on Kujalassa syttynyt isoja paloja. Jätteen murskaus on ollut syttymissyy niin Riihimäen vaarallisten jätteiden kuin Kujalankin jätekasojen paloissa.

"Kierrätyspuiston” jätteiden lajittelu- ja käsittelyhallien ja kaatopaikkojen palot ovat yleisiä.

Alla muutamia esimerkkejä kierrätyspuistoihin liittyvistä paloista vain viime vuodelta:

Jyväskylässä 22.6. energiapuukasa paloi junaradan varrella, Keravalla 17.6. rakennusjätekasa syttyi jätteenkäsittelyhallissa, Laukaassa 12.6. riehui lähes kahden jalkapallokentän kokoinen tulipalo energiapuukasassa, jossa oli myös räjähtävää romua, Kuopiossa 4.6. pelastuslaitos sammutti palavaa jätekasaa kaatopaikalla. Työntekijä oli pyöräkoneella työntänyt sekalaista rakennusjätettä käsittelyalueella, kun hän oli hetken päästä huomannut, että jätteistä nousi savua. Kempeleen 29.3. palosta palomestari arvioi, ”että jätekasa on kytenyt jo pidempään. Palo on syttynyt itsekseen”.

”Kierrätyspuiston” jätteiden lajittelu- ja käsittelyhallien ja kaatopaikkojen palot ovat yleisiä. Miten Hämeen ely-keskus voi perustellussa yva-päätelmässään esittää Hollolaa sijoitusvaihtoehtojen kärkeen yhdyskuntarakenteen ja ilmaston perusteena?

Myös asutus virkistysalueineen kuuluu yhdyskuntarakenteeseen, eivät vain tiet ynnä muu infra. Hollolan vaihtoehdossa lähellä oleva 12 000 asukkaan asutustaajama jää todennäköisten, jätteiden käsittelyyn liittyvien palojen myrkyllisten savujen alle; vallitsevat tuulet ovat etelänpuoleisia. Ei ole järkevää sijoittaa kohtuuttomia terveysriskejä mukanaan tuovaa toimintaa asumisviihtyisäksi koettuun yhdyskuntarakenteeseen.

Ilmastovaikutukset vähenevät Päijät-Hämeen jätehuollon alueella, kun jäteautot alkavat entistä enemmän käyttää biokaasua fossiilisten polttoaineiden sijasta tai Kujalaa keskitytään kehittämään entistä tehokkaammaksi ja turvallisemmaksi.

Kirjoittaja on Hollolan ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.