Päivi Piiraisen Esalainen: Kivat reissukohteet löytyvät ihan läheltä

Päivi Piirainen

Tässä loman alla päädyin listaamaan läheisiä ja mielestäni kivoja kesäkohteita ja retkipaikkoja. Sadan kilometrin säteellä on kaikenlaista mukavaa nähtävää, mutta retkitunnelmaan pääsee helposti vaikka omalla pihalla. Hyvään retkeen ei tarvita kuin kunnon eväät, kohtuullisen kesäinen sää sekä stressitön ja keveä mieli.

Bonuksen lähimatkailuun antaa se, että täällä ei tarvitse miettiä kielitaitoa tai jännittää kulttuurieroja, kun kaikki on tuttua ja turvallista.

1. Verlan vanha puuhiomo ja pahvitehdas on vain noin 70 kilometrin päässä Lahdesta. Paikka sijaitsee kauniilla Verlankosken partaalla ja on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Verlan pitäisi avautua koronakevään jälkeen yleisölle juuri tänään.

2. Repovesi ja Evo. Kymenlaaksossa Repovedellä voi kokeilla eräjorman taitoja ja telttailla vaikka yön yli. Kesäyö teltassa on kokemisen arvoinen juttu. Jos Repovesi ja sen jylhät kalliomaisemat eivät nappaa, voi suunnan ottaa kohti Kanta-Hämettä ja Evon retkeilyaluetta. Jos käy kunnon munkki, voi Evolla nähdä harvinaisen punahärön. Kuoriaista ei tällä tietoa ole Suomessa nyt muualla kuin Kuhmoisissa ja Evolla.

3. Muraalikierros. Parhaillaan Lahteen on syntymässä jättimäinen uusi maalaus taide- ja muotoilukeskus LADin seinään. Ennestään Lahdessa on muutama muraali keskustassa ja ainakin yksi Mukkulassa. Muraalikierrokseen voi yhdistää sähkökaappimaalaukset ja niiden bongaamisen. Kevyen liikenteen väylien alikulkutunneleissa on myös jännittävää graffititaidetta. Kierroksen jälkeen voi etsiytyä vaikka Fellmanninpuiston tai Pikku-Veskun puiden siimekseen nauttimaan eväitä.

4. Launeen kirjasto ja sen päälle kävelykierros läheisessä keskuspuistossa ja arboretumissa. Launeella sijaitsee Lahden ehkä persoonallisin ja viehättävin lähikirjasto. Launeen keskuspuiston pienessä mutta monipuolisessa arboretumissa voi ihailla ja opiskella kasveja ja katsella pikkulammikoiden sorsien touhuja. Käykää Launeella ja ihastukaa!

5. Padasjoelle kannattaa mennä ihan vain sen takia, koska siellä ei heidän mainosvideonsa mukaan ole kerta kaikkiaan mitään. Ei monumentteja, ei ihmiskuhinaa tai hienoja ravintoloita. Reissun jälkeen jokainen voi tehdä omat päätelmänsä Padasjoesta.

6. Heinola. Lahdessa Vapaudenkadun varrella sijaitsevan kerrostalon hissiin oli aikoinaan liimattu tarra, jossa luki "Lahti on Suomen Heinola". Tarran sanoma jaksoi naurattaa joka kerta. No, Heinola on Suomen Heinola, viehättävä pieni rantakaupunki. Rantapuiston penkillä istuskellessa voi katsella vaikka ohilipuvia veneitä. Hurjimmat voivat kokeilla veneliftausta.

7. Kaupunginosat pyöräillen haltuun. Kesällä voisi ottaa tavoitteeksi vierailla polkupyöräillen eri kaupunginosissa ja kylissä. Arvelen, että retkillä näkisi kauniita ja hyvin hoidettuja pihoja ja voisi jopa tavata uusia ihmisiä. Ja polkupyöräily – eipä juuri ole nyt trendikkäämpää tapaa liikkua kuin se.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu