Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset

Jani Wallenius

Muutama valkoposkihanhi lahtelaisella virkistysalueella on ihana asia, mutta alueen omistajan elkein vallanneet sadat hanhet ovat ongelma.

Virkistysalueiksi kaavoitetut alueet Lahdessa on tarkoitettu lahtelaisten virkistäytymiseen ja mikäli jokin eläinlaji estää tai hankaloittaa alueen käyttöä sille osoitettuun tarkoitukseen, niin silloin ongelmaan täytyy puuttua.

Tämän johdosta Lahden rakennus- ja ympäristölupalautakunta teki aloitteestani yksimielisen päätöksen 10.3.2020 hakea ely-keskukselta valkoposkihanhien hätistelylupaa Ankkurin- ja Mukkulan Kartanon rannoille.

Tarkoitus on testata aluksi kahdella alueella hätistelyn ja muiden toimien, kuten aitojen toimivuutta.

Ely-keskuksen mukaan valkoposkihanhia on häiritty viime viikkoina Lahdessa lainvastaisesti – "Ikävä kyllä, osalla ihmisistä on lintuvihaa"

Syntyneen keskustelun vuoksi eräät henkilöt ovat valittaneet ely-keskukseen ja jopa ministeriöön asti, että valkoposkihanhia on hätistelty Lahdessa luvattomasti ja jopa vahingoittaen hanhia.

Poliisille nämä ilmoittajat eivät kuitenkaan ole tietojen mukaan tehneet yhtään rikosilmoitusta 27.5. mennessä. Itse olettaisin, että henkilöt, jotka ilmoittavat hanhien vahingoittamisista ministeriöön saakka, olisivat matkapuhelimillaan ottaneet kuvia/videoita tilanteista ja tehneet rikosilmoitukset myös poliisille.

Toivottavasti tässä ei nyt ole kyse kuitenkaan aiheeseen kiihkeästi suhtautuvien hanhifanien yhteisprojektista, jolla pyritään hankaloittamaan luvallista hanhien karkotusta.

Joka vuosi valkoposkihanhien määrä kasvaa noin 10 prosenttia.

Valkoposkihanhi en kanta on paisunut aivan liian suureksi rauhoituksen myötä. Pidin torstaina neuvottelun Euroopan parlamentin jäsenen Petri Sarvamaan (kok) kanssa tästä aiheesta. Hän on ajanut tätä ongelma-asian ratkaisua EU-tasolla.

Erityisiä ongelmia on muodostunut viljelijöille elinkeinon menetysten vuoksi sekä ongelmia puistojen käytettävyydessä.

Sarvamaan mukaan EU:n lintudirektiivin 9 artiklan mukaan jäsenvaltiot saavat myöntää lintujen pyydystämistä koskevia poikkeuksia viljelmille koituvan vakavan vahingon estämiseksi tai kansanterveyden turvaamiseksi.

On selvää, että suomalaiset viranomaiset eivät voi piiloutua EU:n selän taakse ja olla myöntämättä valkoposkihanhien pyydystämislupia Suomessa. Joka vuosi valkoposkihanhien määrä kasvaa noin 10 prosenttia ja 20 vuoden päästä niitä voi olla siis jo 10-15 miljoonaa yksilöä Suomessa.

Valkoposkihanhia saa hätistää Ankkurin ja Mukkulan uimarannoilta, muttei vielä nurmikoilta, linjasi ely-keskus

Nyt on toimittava niin paikallisella, valtakunnallisella kuin myös EU-tasollakin, jotta valkoposkihanhiongelma saadaan ratkaistua pikaisesti. Tämä on lintujen ja ihmisten etu. Linnut on hätisteltävä pienemmiksi ryhmiksi pois Lahden virkistysalueilta ja valkoposkihanhien pyydystäminen olisi sallittava viljelmien ongelma-alueilla.

Myös lajin kokonaisrauhoitus olisi lopetettava EU:ssa, koska sille ei ainakaan Suomessa ole enää tarvetta.

Lahtelaisena yrittäjänä olen itse oppinut, että havaitessani ongelman, puutun siihen enkä ihmettele ongelmaa vuodesta toiseen tumput suorina.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu (Kok)

Rakennus- ja Ympäristölupalautakunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 2. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 3. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 4. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 5. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 8. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 9. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 10. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 11. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 12. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 13. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 14. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 15. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.